Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania
Bg: Wyznacz długość boków trójkąta prostokątnego wiedząc, że przyprostokątne różnią się o 7 a
przeciwprostokątna ma długość 13.
Jest to zadanie z działu: funkcja kwadratowa
10 mar 21:49
emeryt 75: x2+(x+7)2=132
10 mar 21:55
wredulus_pospolitus:
pamiętaj, że x > 0
10 mar 22:11
wredulus_pospolitus:
i taka mała podpowiedź −−−− 5,12,13 <−−− to jeden z dwóch podstawowych trójkątów prostokątnych
o całkowitych długościach boków (drugim jest 3,4,5) −−− warto zapamiętać go bo czasem jest
wykorzystywany w zadaniach z geometrii bądź planimetrii.
10 mar 22:12
Bg: Dziękuje za odpowiedź, czy dobrze rozpisałam ?
x2+(x2+2*7+72)=169
x2+x2+14x+49=169
2x2+14x−120=0 / :2
x2+7x−60=0
delta= 289
pierwiastek z delty 17
x1= −242= −12
x2= 102= 5
Czyli boki trójkąta to 7,5,13 ?
10 mar 22:14
salamandra: 5,12,13
10 mar 22:16
wredulus_pospolitus:
da
10 mar 22:25
wredulus_pospolitus:
w sensie ... 5,12,13 winny być (boki trójkąta)

Ale samo rozwiązanie miałeś dobrze (jeden bok źle policzyłeś x
2 + 7 = 5 + 7 = 12

)
10 mar 22:26
Bg: Dlaczego 12 ? x1 i x2 tą są długości trójkąta (mimo minusa przy x1) ?
10 mar 22:27
Bg: Dobrze wszystko juz rozumiem. Uprzejmie dziękuje
10 mar 22:28
wredulus_pospolitus:
czym jest 'x' w Twoim równaniu

Więc czym jest x
1 i x
2
10 mar 22:29