kombinatoryka
salamandra: Sześcioro pasażerów wsiada do tramwaju złożonego z trzech wagonów. Każdy losowo wybiera wagon.
Ile jest możliwości, że pasażerowie znajdą się tylko w dwóch wagonach
dobrze?
10 mar 21:47
PW: | | | |
Tak się nie rozwiązuje zadań kombinatorycznych. Mogę się domyślać, że | to liczba |
| | |
możliwych wyborów dwóch spośród trzech wagonów, ale co to jest 2
6−2?
10 mar 21:56
salamandra: no że każdy z pasażerów może wybrać jeden z dwóch wagonów, ale odejmuję sytuację, gdzie
weszliby wszyscy do jednego (czyli dwie takie sytuacje)
10 mar 22:01
PW: No tak, ale trzeba to opisać w języku funkcji, trochę bardziej formalnie niż to zrobiłeś przed
chwilą. Po prostu − za samo podanie "wzoru" nie dostaniesz punktów, ważne jest podanie modelu
matematycznego.
10 mar 22:04
salamandra: Rozumiem, wiadomo, że bym skomentował na maturze, tutaj chodziło mi tylko o potwierdzenie
wyniku
10 mar 22:09
wredulus_pospolitus:
Albo opisać zdarzenia:
A −−− zdarzenie w którym wybieramy losowo dwa wagony, każdy z pasażerów wybiera do którego z
nich chce wsiąść
B −−− zdarzenie w którym wybieramy losowo dwa wagony, wszyscy pasażerowie wsiadają do jednego z
tychże dwóch wagonów
C −−− zdarzenie o które chodzi w zadaniu (napisać słownie)
| | | | | | | |
Wtedy #C = #A − #B = | 26 − | *2 = | (26 − 2) |
| | | | |
Przy takim rozwiązaniu nikt się przyczepić nie może, bo rozwiązujący przekazał w jaki sposób
rozwiązuje powyższy problem.
10 mar 22:10
wredulus_pospolitus:
Tak ... to jest dobry wynik. Widzę, że się wprawiłeś.
10 mar 22:10
salamandra: niee, tutaj akurat połowę zrobiliśmy na lekcji i na początku brakowało pomysłów poza "2
6"

jak przestaję filozofować to już idzie lepiej, ale nadal nie czuję, abym umiał to na dobrym
poziomie, zawsze jakis warunek pominę
10 mar 22:13
wredulus_pospolitus:
Spokojnie −−− przyjdzie z czasem, a jak już to przyjdzie to tak jak Ci wcześniej pisałem −−−
zaprocentuje to przy sprawdzaniu 'spójności' pisanych programów.
10 mar 22:28