x | x | x | ||||
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = | + | + | + ..., jeżeli | |||
x−2 | (x−2)2 | (x−2)3 |
x | x | x | ||||
wyrażenie | + | + | + ... jest szeregiem geometrycznym. | |||
x−2 | (x−2)2 | (x−2)3 |
1 | ||
q = | ||
x−2 |
x | ||
−1 < | < 1 | |
x−2 |
x | 3 | 3 | ||||
Suma szeregu to: | = | + 1 ⇒ f(x) = | + 1 | |||
x−3 | x−3 | x−3 |
1 | ||
−1 < | < 1 | |
x−2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |