stereometria
salamandra: Kula o promieniu r i stożek mają równe objętosci. Pole powierzchni bocznej stozka jest 3 razy
większe od pola powierzchni jego podstawy. Znajdź wysokość stożka
r− promień kuli
R− promień stożka
Pp
s=πR
2
Pb
s=3πR
2=πRl
l=3R
H
2+R
2=(3R)
2
H=2R
√2
4πr
3=2R
3π
√2
2r
3=R
3√2
2
√2r
3=2R
3
r
3√2=R
3
No i tutaj się zaciąłem, nie wiem jak doprowadzić "ładnie" do R, odpowiedź to 2
3√4r
10 mar 20:59
Szkolniak: R3=r3*√2 ⇒ R=6√2*r
H=2√2*R=2√2*6√2*r=2*236*216*r=253*r=2r*223=23√4*r
10 mar 21:17
salamandra: Wow, ładnie, dzięki
10 mar 21:24
emeryt 75: R=r 216 , H= 2r 216 * 212= 2r 223= 2 *413r
10 mar 21:25