stereometria
salamandra: Długości wysokości, promienia podstawy i tworzącej stożka tworzą w podanej kolejności ciąg
arytmetyczny o różnicy 3. Oblicz objętość tego stożka
(r−3,r,r+3)
H=r−3
Pp=πr
2
| | 1 | | πr3−3r2 | |
V= |
| *π*r2*(r−3)= |
| |
| | 3 | | 3 | |
Czemu nie może tak zostać?
Dopiero pisząc tutaj, zauważyłem, że trzeba z Pitagorasa wyliczyć
r
2+(r−3)
2=(r+3)
2
2r
2−6r=r
2+6r
r
2=12r
r
2−12r=0
r=0 v r=12
I teraz się zgadza, ale na początku myślałem, że na samych literkach muszę operować, jak
"wyczuć" takie zadanie, kiedy odpowiedzią będą "literki" a kiedy liczby?
10 mar 20:19
Saizou :
W zadaniach, w których mogą zostać literki, to te, które mają podane je w treści.
W innych wypadkach mają być liczby
10 mar 20:21
salamandra: Tutaj ta różnica już mi narzuca, że odpowiedź będzie "liczbowa"?
10 mar 20:23
Saizou :
Nie, treść jest tak skonstruowana, że nie używa żadnej zmiennej (literki) dlatego odpowiedź
jest liczbą. Tak jest w zadaniach maturalnych
10 mar 20:26