matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Dominik:
rozwiazac rownanie: tgx − 2sinx = 2 − 1/cosx
10 mar 19:27
Dominik:
utknalem w: sinx − 2 sinxcosx + 1 − 2cosx+0
10 mar 19:28
Dominik:
przed 0 oczywiscie znak "="
10 mar 20:18
Szkolniak:
sinx
1
π
−2sinx=2−
/*cosx, cosx≠0 ⇔ x≠k
, k∊ℤ
cosx
cosx
2
sinx−2sinxcosx=2cosx−1 sinx(1−2cosx)+(1−2cosx)=0 (1−2cosx)(sinx+1)=0
1
cosx=
v sinx=−1
2
π
π
3
x=−
+2kπ v x=
+2kπ v x=
π+2kπ (odpada z założenia cosx≠0), k∊ℤ
3
3
2
10 mar 20:44
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick