Własności prawdopodobieństwa
Patryk:

Mam pytanie do prawdopodobieństwa, jeśli prostokąt to będzie zbiór omega natomiast okrąg to
zdarzenie A to zdarzeniem A' będzie cały obszar omegi(tzn. obszar zakreskowany na zielono)?
10 mar 19:11
Mila:
A'− zbiór punktów , które należą do Ω, a nie należą do zbioru A.
Czyli wszystko poza A.
10 mar 19:56
janek191:
A ' = Ω \ A
10 mar 20:02
wredulus_pospolitus:
Jednak prawdą będzie, że P(A') = P(Ω) = 1
Jeżeli Ω to jest CAŁY obszar wewnątrz. Jednak takiego zadania nie powinniście mieć w szkole
średniej.
10 mar 20:13
Patryk: Ok, dzięki za wyjaśnienie
10 mar 20:15
Mila:
Nie.
P(A')=1−P(A)
10 mar 20:16
wredulus_pospolitus:
Tak Miluś, ale jeżeli
Ω = {(x,y) ∊ R2 ; −2 ≤ x ≤ 2 ; −2≤ y ≤ 2}
A = {(x,y) ∊ R2 ; x2 + y2 = 1}
to P(A) = 0
Ale tak jak pisałem −−− takie dywagacje nie są na poziomie szkoły średniej.
10 mar 20:35
Mila:
10 mar 20:44