Układy równań
_: Czy drugi układ równań wynika z pierwszego?
Wiemy, że:
| | 2m | |
kctgδ = −kctg(ak+δ) = ( |
| U0−k2)1/2 |
| | ħ2 | |
m, ħ, U
0 stałe
czy z tego wynika, że:
| | kħ | |
sinδ = −sin(ka+δ)= |
| |
| | (2mU0)1/2 | |
10 mar 18:58
_:
10 mar 21:11
_:
11 mar 11:32
Leszek: Napisz czego dotycza te uklady rownan ? ?
Zapewne jest to z fizyki , mechaniki kwantowej , ale byc moze jest blad , bo jednostki
fizyczne nia zgadzaja sie ?
11 mar 14:21
_: Może faktycznie. Przepraszam, że tak bez kontenstu.
Teraz dokładniej:
Rozważamy cząstkę w studni potencjału.
U(x) = 0 dla 0<x<a, U
0 dla pozostałych x
m − masa cząstki
E − energia cząstki (0<E<U
0)
Na zewnątrz funkcja falowa cząstki:
| | 2m | |
ψ(x) = c1*e∓κ, κ = ( |
| (U0−E))1/2 (−κ z prawej strony studni, +κ z lewej) |
| | ħ2 | |
w środku:
| | 2m | |
ψ(x) = c2*sin(kx+δ), k = ( |
| E)1/2 |
| | ħ2 | |
Wymagana jest ciągłość ψ i ψ' ale mam w książce, że wystarczy żądać ciągłości:
ψ i ψ'/ψ
Pierwszy układ równań wynika z wymogu ciągłości ψ'/ψ na granicach w następujący sposób:
dla x≤0: ψ'/ψ = +κ
dla x≥a: ψ'/ψ = −κ
dla 0<x<a: ψ'/ψ = kctg(kx+δ)
więc:
dla x=0: kctg(k*0+δ) = +κ
dla x=a: kctg(k*a+δ) = −κ
| | 2m | |
→ kctg(δ) = −kctg(k*a+δ) = κ = ( |
| (U0−E))1/2 |
| | ħ2 | |
niestety nie wiem, skąd w książce wzięli ten drugi układ równań.
(Z samej ciągłości ψ to nie wydaje się wynikać, bo dostaje się równania:
c
1sinδ=c
2
c
1sin(ka+δ)=c
2e
−κa)
Między jednym układem i drugim jest tylko "lub" (w sensie: "warunek
<odnośnik do warunku ψ'/ψ=∓κ> przyjmuje na granicach
jamy postać równań <pierwszy układ> lub <drugi układ>")
11 mar 16:03
_: Dla kompletności:
odnoszę się do książki Landau, Lifszyc, "Krótki kurs fizyki teoretycznej, tom 2, Mechanika
kwantowa", wyd. 3
Konkretnie strony 80−82.
Wydaje mi się, że jednostki się zgadzają ale pewnie problemem był brak
wyjaśnienia oznaczeń z mojej strony.
11 mar 16:25
Leszek: Nie jest zupelnie poprawnie :
Na zewnatrz jamy potencjalne funkcja falowa ma postac :
φ(x) = C1* ekx , gdzie k = √ 2m(Uo −E)/h2 , oczywiscie to jest h/2π, tzw.h
kreslone
Wewnatrz jest dobrze :
φ(x) = C2*sin(kx+δ) , gdzie k = ....., ( bez Uo = 0 )
Pisze na komorce wiec nie wszystko moge napisac , policz starannie i wszystko sie zgadza
Powodzenia !
11 mar 21:14
_: Dziękuję za odpowiedź.
Oczywiście na zewnątrz miało być c
1e
±κx a nie c
1e
±κ
ale tak czy inaczej wszędzie później działałem jakby było c
1e
±κx i nie wiem skąd ten 2.
układ.
Mówisz, że się zgadza, w sensie że wyszło Ci
| | kħ | |
sinδ = −sin(ka+δ)= |
| |
| | (2mU0)1/2 | |
czy, mówisz o postaci funkcji falowej?
12 mar 11:25
Leszek: Sprobuj zastosowac w postaci warunku ciaglosci pochodnej logarytmicznej
Polecam : Zadania z mechaniki kwantowej ; I.I.Goldman i W.D.Kriwczenkow .
Zawsze sprawdz otrzymany wynik na funkcje falowa z rownaniem rozniczkowym
Schrodingera dla jamy potencjalnej wewnatrz i na zewnatrz !
12 mar 12:01
Leszek: Znowu napisales znak ( = ) po sin ( kx + δ) , tego nie ma , natomiast jest k = √ 2mE/h2
warunek dla k otrzymujesz z funkcji arcsin ( .....)
12 mar 12:12
_: Może się nie rozumiemy.
Skorzystałem z warunku ciągłości pochodnej logarytmicznej i dostałem jak należy:
| | 2m | |
kctgδ = −kctg(ka+δ) = ( |
| U0−k2))1/2 |
| | ħ2 | |
| | 2mE | |
(oczywiście cały czas jest k = ( |
| )1/2) |
| | ħ2 | |
ale wg książki powinno się dostać też:
| | kħ | |
sinδ = −sin(ka+δ) = |
| |
| | (2mU0)1/2 | |
i tego właśnie nie umiem dostać.
12 mar 12:23
Leszek: Kolego , z pierwszego ukladu nie moze wynikac drugi uklad , poniewaz jeden uklad opisuje
funkcje falowa dla innego obszaru niz drugi , drugi uklad wynika z warunkow brzegowych
dla studni , to tak jak bys liczym granice funkcji w punkcie ale lewostronna i prawostronna ,
dla studni tez tak liczysz warunki ciaglosci dla jednego brzegu studni z prawej strony
i na brzegu drugim studni z lewej strony dla funkcjii falowej wewnatrz studni i nastepnie
warunki ciaglosci dla zewnetrznej funkcj falowej na zewnatrz studni
w kazdym podreczniku jest to dokladnie zapisane !
12 mar 15:25
_: Jak może opisywać funkcję falową dla innego obszaru, skoro jak rozumiem oba
układy wynikają z warunków ciągłości ψ i ψ'/ψ (w szczególności w punktach
x = 0 i x = a)?
Dla jasności przez pierwszy układ rozumiem:
| | 2m | |
ctgδ = ( |
| U0−k2)1/2=κ |
| | ħ2 | |
| | 2m | |
ctg(ka+δ) = ( |
| U0−k2)1/2=κ |
| | ħ2 | |
Przez drugi:
| | kħ | |
−sin(ka+δ) = |
| |
| | (2mU0)1/2 | |
Każdy z obu układów dotyczy całej ψ a nie ψ w poszczególnych obszarach.
12 mar 16:03
_:
12 mar 22:39
_: W każdym razie dziękuję za próby pomocy
13 mar 16:43
Leszek: Kolego , dla wewnatrz jamy potencjalnej jest inne rownanie Schrodingera niz na zewnatrz jamy
Od tego zacznij , sa to dwa rownania rozniczkowe inne i ich rozwiazania tez sa inne ,
rozwiazanie to wlasnie funkcja falowa φ(x) , rozwiaz rownania to sie przekonasz, Ty robisz
to zadanie wyrywkowo fragmentarycznie , proponuje Ci zaczac od rownan
Schrodingera i ich rozwiazan , a dopiero nakladamy warunki brzegowe na funkcja falowa !
Zrob od poczatku to zadania dla jamy symetrycznej bo na egzaminach dosc czesto
daje sie zadanie z jama asymetryczna lub zjawiska tunelowego ! !
Wes kartki A4 , dlugopis i rozwiaz to zadanie z jama symetryczna , a potem
z niesymetryczna , duzo roboty ala warto , na tym polegaja studia ! Powodzenia !
13 mar 18:58
_: "Kolego , dla wewnatrz jamy potencjalnej jest inne rownanie Schrodingera niz na zewnatrz jamy"
Oczywiście, że tak, bo potencjał jest inny.
"rozwiazanie to wlasnie funkcja falowa φ(x)"
Znowu, oczywiście. I rozwiązanie w odpowiednich obszarach jest takie jak napisałem 11.03 16:03
(z drobną, oczywistą, literówką, że κx a nie κ)
Cała kwestia w tym jak z warunku ciągłości ψ i ψ'/ψ w punktach x=0, x=a wynikają te 2 równania,
które już przytaczałem.
Czy ja się aż tak bardzo niejasno wyrażam?
13 mar 21:09
Leszek: Kolego, jasno piszesz ale dlaczego nie rozwiazujesz dokladnie calego zadania , napisalem
Ci , wes kartki papieru , podrecznik i wyjdzie Ci drugi uklad rownan dla
rozwiazania drugiego rownania Schrodingera z odpowiednimi warunkami brzegowymi ! ! !
Spawdzilem to ! ! !
13 mar 21:15
_: "wyjdzie Ci drugi uklad rownan dla rozwiazania drugiego rownania Schrodingera z odpowiednimi
warunkami brzegowymi"
Co przez to rozumiesz?
Przecież warunek ciągłości wymaga obu rozwiązań, bo ma je "zszyć" ze sobą na granicach.
Żeby dostać 1. układ równań używam obu rozwiązań.
Żeby dostać 2. układ pewnie też trzeba użyć obu ale tego nie zdołałem zrobić.
13 mar 21:24
_: Jedyne co jeszcze widzę, to że nie tak jak pisałem c1e±κx, tylko c1e−κx i c3eκx,
bo ta stała jest inna z różnej strony studni.
13 mar 21:36
Leszek: Kolego, pisalem Ci , ze uzywam komorki a tu nie da sie wszystkiego napisac jak przy
uzyciu komputera.
Skorzystaj z tozsamosci trygonometrycznej typu:
| | 2mU | |
oraz : ctg δ = √ |
| −1 |
| | h*h*k*k | |
Podstaw i bedzie dobrze !
13 mar 22:06
Leszek: Pierwiastek po prawej stronie dotyczy calosci
| | 2mU | |
ctg δ = ( |
| − 1 )1/2 |
| | h2k2 | |
13 mar 22:23
_: Bardzo dziękuję! Teraz powinno się zgodzić
13 mar 22:40