nakieruje mnie ktos ? widze ze trojkaty BFE i DEC sa takie same ale dalej nic :(
ANn:

W trapezie ABCD punkt E jest srodkiem boku BC oraz |AB| = 2|CD|. Z wierzchołka D
poprowadzono prosta przecinajaca bok BC w punkcie E. Proste AB i DE przecinaja sie w
punkcie F (zobacz rysunek)
10 mar 18:35
ANn: Wykaz, pole trójkata BFE jest piec razy mniejsze od pola czworokata ABED
10 mar 18:40
wredulus_pospolitus:

to Ci daje fakt, że to są takie same trójkąty
10 mar 18:40
wredulus_pospolitus:

P
1 + P
2 = P
trapezu
wiemy, że a = 2y
czyli P
trapezu = 3yh
Więc:
| 5 | |
PABED = Ptrapezu − PΔCDE = |
| yh |
| 2 | |
dokończ
10 mar 18:48
ANn: dalej nic

yhh
10 mar 18:51
ANn: oo dziekuje <3
10 mar 18:51
Bleee:
Tak naprawdę, można było od razu policzyć pole trapezu przyjmując 2h za wysokość trapezu
10 mar 18:58
Eta:

1/ rysunek
2/ ΔDFE≡ΔDEC z cechy (kbk) to P(BFE)=P(DEC)=w
3/ P(ABE)=2p(BFE)=2w
4/ AE jest środkową ΔAFD zatem P(AED)=3w
P(ABED)=5w P(BEF)=w
c.,n.w
10 mar 21:36