Wyznacz ile jest równe m
Kasia: Jeśli zbiorem rozwiązań nierówności ( x + 4 ) ( 2x + m ) ≤ 0 jest przedział domknięty ( −4 ; 3
) to ile jest równe m?
10 mar 18:24
wredulus_pospolitus:
to znaczy, że rozwiązaniem równania 2x + m = 0 jest x = 3
wyznacz 'm'
10 mar 18:26
Kasia: A dlaczego x=3?
10 mar 18:32
wredulus_pospolitus:
a co oznaczają liczby w (
−4,
3)
10 mar 18:33
Kasia: Wartość x w każdym nawiasie?
10 mar 18:42
wredulus_pospolitus:
'miejsca zerowe' ... rozwiązania równania (x+4)(2x+m) =0
jako, że x=−4 jest rozwiązaniem pierwszego z tych nawiasów ... to znaczy że x=3 musi być
rozwiązaniem dla drugiego nawiasu, czyli równania 2x + m = 0
10 mar 18:49