z gory dziekuje
patryk: Funkcja kwadratowa f(x) = ax2 + bx + c, spełnia warunek f(8) = f(−2). Wykaz, ze dla dowolnej
liczby rzeczywistej x, spełniony jest warunek f(3 − x) = f(3 + x).
10 mar 17:53
wredulus_pospolitus:
z warunku:
| | 8 − (−2) | |
f(8) = f(−2) oznacza, że xwierzchołka = 8 − |
| = 3 |
| | 2 | |
tak więc funkcję f(x) można zapisać w postaci f(x) = a(x − 3)
2 + q
zauważmy teraz, że podstawiając za 'x' wyrażenie (3−x) otrzymamy:
f(3−x) = a(3−x − 3)
2 + q = ax
2 + q
natomiast podstawiając (3+x) otrzymamy:
f(3+x) = a(3 + x − 3)
2 + q = ax
2 + q
tak więc,
f(3−x) = f(3+x) dla dowolnego x∊R
c.n.w.
10 mar 17:58
patryk: czemu za "x" mam podstawic (3−x) ?
10 mar 18:23
patryk: aaa sory nie popatrzylem ... dziekuje za pomoc
10 mar 18:24
Jerzy:
Bo to nowy argument funkcji f(x)
10 mar 18:24