Dla dowolnej liczby x wyrażenie jest równe?
Kasia: Dla dowolnej liczby rzeczywistej x wyrażenie (x+ √2 ) − (x− √2 )2 jest równe wyrażeniu
A. 4 √2 x
B. 2x2−4
C. 4
D. 2x +2 √2
10 mar 17:52
_: W którym miejscu jest problem?
10 mar 17:58
Kasia: Nie wiem w ogóle jak zabrać się za to zadanie
10 mar 18:00
wredulus_pospolitus:
wzór skróconego mnożenia zastosuj i skracaj co się da
sprawdź także czy aby na pewno dobrze przepisałaś zadanie
10 mar 18:02
_: Myślę, że po prostu najpierw wykonaj potęgowanie (x−√2)2
(w razie co to równa się (x−√2)(x−√2) trzeba tylko wymnożyć)
Następnie odejmowanie (x+√2)−(x−√2)2 i zobacz, co wychodzi.
10 mar 18:02
wredulus_pospolitus:
bo żadna z odpowiedzi nie pasuje
10 mar 18:02
Mila:
A może taki zapis?
(x+√2)2−(x−√2)2= różnica kwadratów
=(x+√2+x−√2)*(x+√2−x+√2)=
=2x*2√2=4√2x
10 mar 18:04