ooo
bingo: (cos120−α)=cos30*cos45
jak z takiego czegoś wyznaczyć kąt alfa?
10 mar 17:44
_: | | eix+e−ix | |
Mieliście taki wzór: cos(x)= |
| ? |
| | 2 | |
Jeżeli tak, to jeżeli skorzystasz z tego z lewej strony to po przekształceniach chyba wyjdzie
równanie kwadratowe na e
iα.
10 mar 17:57
bingo: niestety nie / w liceum jestem
10 mar 18:08
wredulus_pospolitus:
to podaj pierwotną treść zadania
10 mar 18:12
_: Jeżeli te 120, 30 i 45 to są miary w kątach (120
o, 30
o i 45
o), to wg mnie można:
cos(120−α)=cos(90+30−α)
potem wzór na cosinus sumy cos(90+(30−α))=cos(90)cos(30−α)−sin(90)sin(30−α)
potem trochę uprościć,
podnieść obustronnie do kwadratu,
skorzystać z jedynki trygonometrycznej,
podzielić przez sin
2(α) i u mnie wyszło
| | 1 | | 1 | |
ctgα= |
| , więc α=arcctg |
| ale oczywiście mogłem się pomylić |
| | 2√2 | | 2√2 | |
10 mar 18:19