Bryły obrotowe
Essssssa: Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła o kącie α = 120 stopni i polu równym 48π. Oblicz
objętość stożka!
10 mar 17:16
Mila:
| | 120 | | 1 | |
1)Pb= |
| *π*R2= |
| π*R2 |
| | 360 | | 3 | |
R
2=48*3=16*9
R=12=tworzącej stożka=l
ł=8π=obwodowi podstawy stożka
2πr=8π
r=4
3) W ΔSOB:
h
2+r
2=12
2
h
2=144−4
2
h
2=128
h=8
√2
dokończ
10 mar 20:12
Marcinkiewicz: czym jest ł w twoim zapisie?
10 mar 20:49
Mila:
ł− Długość łuku wycinka kołowego

( zielony i w wycinku i obwód podstawy stożka)
10 mar 22:30