stereometria
Patryk: Cześć,
Czy mam zadanie z brył obrotowych, ale mam problem z jednym zadaniem.
Potrzebuję tylko pomocy w naszkicowaniu bryły utworzonej poprzez obrót trapezu równoramiennego
wokół ramienia tego trapezu
10 mar 16:40
Mila:
10 mar 16:57
Mila:
Narysowałam i "uciekło"
Jeszcze raz spróbuję.
10 mar 16:58
an:
Do obliceń może to być kilka stożków
10 mar 16:58
Mila:
10 mar 17:05
Patryk: Czyli ta bryła składać się będzie z:
1. stożek dolny
2. ścięty stożek górny AA'DD' minus mały stożek DD'C ?
10 mar 17:12
Mila:
Tak. Powodzenia
10 mar 18:00
Patryk: Dzięki
10 mar 18:10
Rob: przepraszam, że odkopuję, ale mam jeszcze jedno pytanie, czy prosta AA' jest prostopadła do
odcinka BC?
12 mar 16:26
janek191:
Tak
12 mar 16:29
Rob: A jeśli w poleceniu mam podane, że w trapezie ABCD przekątna AC jest prostopadła do boku BC?
12 mar 16:30
Mila:
Wtedy AA' przechodzi przez punkt C. Punkt C jest środkiem AA'.
12 mar 16:44
Rob: Tak myślałem, od nowa trzeba rysować
dziękuję
12 mar 16:47
Mila:
Napisz zadanie, spróbuję narysować
12 mar 16:50
Rob: W trapezie równoramiennym ABCD podstawa CD ma długość 1, kąt ABC ma miare 60 a przekątna AC
jest prostopadła do boku BC. Oblicz objętość bryły powstałej z obrotu trapezu wokół boku BC.
Policzyłem wszystko co się z dało z trapezu: AC =
√3, ramię trapezu: 1, AB = 2, wysokość
12 mar 16:56
Mila:
12 mar 17:23
Rob: Dziękuję ślicznie
A skąd wiadomo że AC to dwusieczna? (30 stopni przy wierzchołku A)?
12 mar 17:35
Mila:
Trapez jest równoramienny, katy przy podstawach są równe.
Z treści masz ΔABC prostokątny : 90,60, 30,
to |∡CAD|=30
12 mar 18:33
Rob: Ehh dobra, nie załapałem. Jeszcze raz dzięki
12 mar 18:36