Wytłumacz rozwiązanie nierówności
D734: −x4+x3+6x2≤0
−x4+x3+6x2=
−x2(x2−x−6)= <−− Co zrobić na tym etapie by uzyskać pierwiastki −2 i 3
−x2(x+2)(x−3)
wynik x∊(−∞;−2> ∪ {0} ∪ <3;∞)
10 mar 16:40
Jerzy:
Zapisać nawias w postaci iloczynowej.
10 mar 16:43
D734: Możesz rozpisać? Niewiele mi to mówi
10 mar 16:45
D734: Może jakiś wzór?
10 mar 16:46
Patryk: Liczysz deltę
10 mar 16:47
D734: oki, walneło mi się. Czy możesz powiedzieć skąd mam wiedszieć podczas rysowania wykresu skąd
mam wiedzieć czy linia odbija się czy przechodzi na wylot? czy chodzi tu o potęgę nawiasu
z którego liczę deltę? co jeżeli z delty mam załużmy −5 i z innego rozwiązania w tym samym
przykładzie
też wychodzi −5. Co z linią wykresu? Potęga się "dodaje"?
10 mar 16:52
WhiskeyTaster: | | 1 | | 1 | | 1 | | 25 | |
x2 − x − 6 = (x − |
| )2 − |
| − 6 = (x − |
| )2 − |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 25 | | 1 | | 5 | |
Przyrównując do 0: (x− |
| )2 = |
| ⇔ |x− |
| | = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
A nie tam jakąś delta, więcej kreatywności.
10 mar 16:52
Jerzy:
Odbicie w x = 0 , bo jest w kwadracie.
10 mar 17:00
D734: czyli w przykładzie
(x+5)(tu nawias z którego wychodzi −5 i jakaś inna liczba)
nastąpi odbicie
(x+5)(tu nawias z którego wychodzi −5 i jakaś inna liczba)2
zaś tu przebicie
10 mar 17:04
D734: tak?
10 mar 17:05
Szkolniak: parzysta krotność − odbija się → np: (x+1)8
nieparzysta krotność − nie odbija się → np: (x+2)7
11 mar 04:40