matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
Agula:
Proszę o pomoc
Wykaż, że funkcja f(x)=log
x−1
x+1
dla przeciwnych argumentów przyjmuje przeciwne wartości.
24 lut 21:06
Rudy:
−x−1
x+1
x−1
x−1
f(−x) = log
= log
= log(
)
(
−1) = − log
= −f(x)
−x+1
x−1
x+1
x+1
24 lut 21:14
Rudy:
swoją drogą to jest definicja funkcji nieparzystej f(x) = − f(−x)
24 lut 21:15