Bryły obrotowe
Marcinkiewicz: Trojkat o bokach 4, 6, 8 obracamy w okol najdluzszego boku. Oblicz objetosc otrzymanej bryły.
10 mar 14:10
wredulus_pospolitus:

Połączone stożki o łącznej wysokości równej najdłuższemu boku tego trójkąta
Oraz o promieniu równym wysokości tegoż trójkąta opuszczonej na tenże bok
10 mar 14:30
wredulus_pospolitus:
wyznacz wysokość tego trójkąta i podstaw wszystko do wzoru na objętość stożka
10 mar 14:30
Marcin: napisze zaraz jakie wyniki mam 💪🏼
10 mar 14:32
Essssssa: Wyszło mi 22.5 π
10 mar 17:16
Marcinkiewicz: Mi tak samo!
10 mar 17:16
wredulus_pospolitus:
h −−− h
trójkąta
16 = h
2 + x
2
36 = h
2 + (8−x)
2
20 = 64 − 16x
16x = 44
| | 1 | | 1 | | 135 | |
V = |
| πr2*H = π |
| * |
| *8 = 22.5π |
| | 3 | | 3 | | 16 | |
jest ok
10 mar 17:25