granica funkcji
Magda: Hej, powiecie mi jak rozróżnić, której metody użyć do obliczania granic funkcji. Taki przykład:
| | x2 − 1 | | 2 | |
a) lim(x→1) |
| = |
| |
| | 2x2−x−1 | | 3 | |
| | x2 − 1 | | 1 | |
b) lim(x→∞) |
| = |
| |
| | 2x2−x−1 | | 2 | |
W obydwu przypadkach symbol nieoznaczony, a) rozłożone (x−1)(x+1), natomiast b) wyłączenie
największej potęgi. Nie wiem jak wybierać metodę w danym przykładzie
9 mar 21:34
Leszek: To zalezy czy granica jest liczona w punkcie , czy dla x→∞ ,
9 mar 21:38
Magda: Ok, czyli jeżeli jest w punkcie to nie stosować wyłączenia największej potęgi? Czy granice
jednostronne mogę robić z pochodnych?
9 mar 21:39
wredulus_pospolitus:
zauważ, że gdy masz granicę w punkcie to:
| | x2(1 − 1/x) | |
limx−>1 |
| = |
| | x2(2 − 1/x − 1/(x2)) | |
| | 1 − 1/x | | 1 − 1 | | 0 | |
= limx−>1 |
| = |
| = |
| |
| | 2 − 1/x − 1/(x2) | | 2 − 1 − 1 | | 0 | |
zupełnie nic Ci nie daje
wyłączenie przed nawias i skrócenie ma sens tylko dla x−> ±
∞ bo korzystamy z faktu, że wtedy
tak, możesz korzystać 'ze szpitala' przy liczeniu granic jednostronnych
9 mar 21:44
Magda: Dzięki
9 mar 21:52
Patryk: Mam pytanko, do granic, jeśli mam, że lim dąży do +−
∞ to nie ma problemu ale jeśli dąży do
punktu np. 5 to muszę uwzględniać dwa przypadki? Tzn. dla lim dążącego do 5 z lewej strony i z
prawej strony? Czy wystarczy, że uproszczę wyrażenie jak tylko można, podstawie punkt pod 'x'
i obliczę granicę?
9 mar 21:53
Leszek: Granica prawostronna moze byc inna niz lewostronna w danym punkcie , wiec
trzeba liczyc obie granice !
9 mar 21:55
Patryk: Czyli w tym przykładzie, który podała koleżanka wyżej trzeba by liczyć oddzielnie granicę dla
1− i 1+?
9 mar 21:58
wredulus_pospolitus:
zacznijmy też od tego: A w jakim celu liczysz granicę w punkcie
9 mar 21:58
wredulus_pospolitus:
niekoniecznie
| | x2 − 1 | | (x−1)(x+1) | |
zauważ, że limx−>1 |
| = lim |
| = |
| | 2x2 − x − 1 | | (2x+1)(x−1) | |
| | x+1 | |
= lim |
| <−−− brak symbolu nieoznaczonego |
| | 2x+1 | |
granica lewostronna równa prawostronnej
9 mar 22:00
Leszek: W matematyce nie ma zadnego "automatyzmu" w rozwiazywaniu zadan , trzeba wykazac sie
kreatywnoscia i miec "wyrobienie " matematyczne , a to zdobywa sie w miare
rozwiazywania zadan , do czego namawiam , Powodzenia ! !
9 mar 22:04
Patryk: | | 0 | |
To znaczy, że jeśli po uproszczeniu wyrażenia nie wyjdzie mi symbol nieoznaczony tzn.[ |
| ] |
| | 0 | |
to wtedy wystarczy, że podstawię punkt pod 'x'?
9 mar 22:05
wredulus_pospolitus:
Leszek ... w sumie jest (w pewnym stopniu) automatyzm ... natomiast kreatywność pozwala nam
'zaoszczędzić czas' w niektórych (wielu) przypadkach
9 mar 22:06
Leszek: Tak " w pewnym stopniu " ale jak napisalem o kreatywnosci to widac to zwlaszcza w geometrii
rachunku prawdopodobienstwa ......
9 mar 22:09
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
Nie tylko nieoznaczony bo może wyjść np. |
| (co symbolem nieoznaczonym nie jest) bądź |
| | ±∞ | |
będzie tak, że dla jednostronnych wyjdą zupełnie różne granice.
Wszystko zależy od sytuacji, a sytuacje zależą przede wszystkim od tego czy funkcja jest w
postaci klamerkowej czy też nie.
Jak jest klamerkowa (bądź masz wartość bezwzględną i zmianę znaku w tymże punkcie) to od razu
robisz granice jednostronne.
Jeżeli masz 'w miarę normalnie' albo granice jednostronne będą sobie równe i równe wartości
wyrażenia po skróceniu albo granice jednostronne będą równe ±
∞ (niekoniecznie do tej samej
nieskończoności)
Zobacz granice tej funkcji dla x−> − 0.5
9 mar 22:10
Patryk: | | 3 | |
Gdy podstawiłem pod wyrażenie od razu −0,5 to granica wyszła mi |
| a gdy podstawiłem pod |
| | 4 | |
| | 0,5 | |
uproszczone wyrażenie wyszło mi |
| |
| | 0 | |
9 mar 22:18
wredulus_pospolitus:
to źle podstawiłeś do pierwotnego:
Mianownik:
| | 1 | | 1 | |
2x2 − x − 1 = 2* |
| − (− |
| ) − 1 = 0 |
| | 4 | | 2 | |
9 mar 22:22
Patryk: Fakt, zjadłem minusa
9 mar 22:29
Patryk: Skoro wyszło 0 to granica będzie 0?
9 mar 22:38
wredulus_pospolitus:
| | 5 | | 0.5 | |
A co to jest [ |
| ]  a [ |
| ]  |
| | 0 | | 0 | |
Co się w szkole mówiło: "pamiętaj cholero, nigdy nie dziel przez ..."
9 mar 22:49
Patryk: Myślałem, że w granicach to nie obowiązuje

Czyli, że granica nie istnieje i trzeba obliczyć
prawo i lewo stronną?
9 mar 23:05
wredulus_pospolitus:
nie wiesz czy istnieje czy nie ... musisz policzyć granice jednostronne
9 mar 23:07
wredulus_pospolitus:
| | 0.5 | |
ogólnie (przy liczeniu granic) wiesz co oznacza symbol |
| bo to jest = +∞ |
| | 0 | |
Ale ... w tym przykładzie ukryta jest pułapka ... dlatego właśnie licz granice jednostronne
9 mar 23:08