matematykaszkolna.pl
granica funkcji Magda: Hej, powiecie mi jak rozróżnić, której metody użyć do obliczania granic funkcji. Taki przykład:
 x2 − 1 2 
a) lim(x→1)

=

2x2−x−1 3 
 x2 − 1 1 
b) lim(x→)

=

2x2−x−1 2 
W obydwu przypadkach symbol nieoznaczony, a) rozłożone (x−1)(x+1), natomiast b) wyłączenie największej potęgi. Nie wiem jak wybierać metodę w danym przykładzie
9 mar 21:34
Leszek: To zalezy czy granica jest liczona w punkcie , czy dla x→ ,
9 mar 21:38
Magda: Ok, czyli jeżeli jest w punkcie to nie stosować wyłączenia największej potęgi? Czy granice jednostronne mogę robić z pochodnych?
9 mar 21:39
wredulus_pospolitus: zauważ, że gdy masz granicę w punkcie to:
 x2(1 − 1/x) 
limx−>1

=
 x2(2 − 1/x − 1/(x2)) 
 1 − 1/x 1 − 1 0 
= limx−>1

=

=

2 − 1/x − 1/(x2) 2 − 1 − 1 0 
zupełnie nic Ci nie daje wyłączenie przed nawias i skrócenie ma sens tylko dla x−> ± bo korzystamy z faktu, że wtedy
 a 

−> ±
 xα 
tak, możesz korzystać 'ze szpitala' przy liczeniu granic jednostronnych
9 mar 21:44
Magda: Dzięki
9 mar 21:52
Patryk: Mam pytanko, do granic, jeśli mam, że lim dąży do +− to nie ma problemu ale jeśli dąży do punktu np. 5 to muszę uwzględniać dwa przypadki? Tzn. dla lim dążącego do 5 z lewej strony i z prawej strony? Czy wystarczy, że uproszczę wyrażenie jak tylko można, podstawie punkt pod 'x' i obliczę granicę? emotka
9 mar 21:53
Leszek: Granica prawostronna moze byc inna niz lewostronna w danym punkcie , wiec trzeba liczyc obie granice !
9 mar 21:55
Patryk: Czyli w tym przykładzie, który podała koleżanka wyżej trzeba by liczyć oddzielnie granicę dla 1 i 1+?
9 mar 21:58
wredulus_pospolitus: zacznijmy też od tego: A w jakim celu liczysz granicę w punkcie
9 mar 21:58
wredulus_pospolitus: niekoniecznie
 x2 − 1 (x−1)(x+1) 
zauważ, że limx−>1

= lim

=
 2x2 − x − 1 (2x+1)(x−1) 
 x+1 
= lim

<−−− brak symbolu nieoznaczonego
 2x+1 
granica lewostronna równa prawostronnej
9 mar 22:00
Leszek: W matematyce nie ma zadnego "automatyzmu" w rozwiazywaniu zadan , trzeba wykazac sie kreatywnoscia i miec "wyrobienie " matematyczne , a to zdobywa sie w miare rozwiazywania zadan , do czego namawiam , Powodzenia ! !
9 mar 22:04
Patryk:
 0 
To znaczy, że jeśli po uproszczeniu wyrażenia nie wyjdzie mi symbol nieoznaczony tzn.[

]
 0 
to wtedy wystarczy, że podstawię punkt pod 'x'?
9 mar 22:05
wredulus_pospolitus: Leszek ... w sumie jest (w pewnym stopniu) automatyzm ... natomiast kreatywność pozwala nam 'zaoszczędzić czas' w niektórych (wielu) przypadkach
9 mar 22:06
Leszek: Tak " w pewnym stopniu " ale jak napisalem o kreatywnosci to widac to zwlaszcza w geometrii rachunku prawdopodobienstwa ......
9 mar 22:09
wredulus_pospolitus:
 1 
Nie tylko nieoznaczony bo może wyjść np.

(co symbolem nieoznaczonym nie jest) bądź
 ± 
będzie tak, że dla jednostronnych wyjdą zupełnie różne granice. Wszystko zależy od sytuacji, a sytuacje zależą przede wszystkim od tego czy funkcja jest w postaci klamerkowej czy też nie. Jak jest klamerkowa (bądź masz wartość bezwzględną i zmianę znaku w tymże punkcie) to od razu robisz granice jednostronne. Jeżeli masz 'w miarę normalnie' albo granice jednostronne będą sobie równe i równe wartości wyrażenia po skróceniu albo granice jednostronne będą równe ± (niekoniecznie do tej samej nieskończoności) Zobacz granice tej funkcji dla x−> − 0.5
9 mar 22:10
Patryk:
 3 
Gdy podstawiłem pod wyrażenie od razu −0,5 to granica wyszła mi

a gdy podstawiłem pod
 4 
 0,5 
uproszczone wyrażenie wyszło mi

0 
9 mar 22:18
wredulus_pospolitus: to źle podstawiłeś do pierwotnego: Mianownik:
 1 1 
2x2 − x − 1 = 2*

− (−

) − 1 = 0
 4 2 
9 mar 22:22
Patryk: Fakt, zjadłem minusa
9 mar 22:29
Patryk: Skoro wyszło 0 to granica będzie 0?
9 mar 22:38
wredulus_pospolitus:
 5 0.5 
A co to jest [

] a [

]
 0 0 
Co się w szkole mówiło: "pamiętaj cholero, nigdy nie dziel przez ..."
9 mar 22:49
Patryk: Myślałem, że w granicach to nie obowiązuje emotka Czyli, że granica nie istnieje i trzeba obliczyć prawo i lewo stronną? emotka
9 mar 23:05
wredulus_pospolitus: nie wiesz czy istnieje czy nie ... musisz policzyć granice jednostronne
9 mar 23:07
wredulus_pospolitus:
 0.5 
ogólnie (przy liczeniu granic) wiesz co oznacza symbol

bo to jest = +
 0 
Ale ... w tym przykładzie ukryta jest pułapka ... dlatego właśnie licz granice jednostronne
9 mar 23:08