Prosts
Janina: Prosta o rownaniu x−6 jest osią symetrii paraboli y=−4x2+bx+10. Wyznacz wspolczynnik b
9 mar 20:15
wredulus_pospolitus:
x−6

a nie przypadkiem x
= 6

skoro prosta x = d jest osią symetrii paraboli, to znaczy, że x
wierzchołka paraboli = d
| | −b | |
natomiast wiemy, że xwierzchołka = |
| ... podstawiasz i wyznaczasz b |
| | 2a | |
9 mar 20:21
9 mar 20:22
Jerzy:
x − 6 nie jest równaniem prostej.
9 mar 20:22
Janina: X= −6 sorry
9 mar 20:33
wredulus_pospolitus:
no to podstawiaj i wyznaczaj 'b'
9 mar 20:34
Jerzy: e
10 mar 17:26