Parabole
Lukasz: Parabole y=−1/2x2 przesunięto o 5 jednostek w prawo i 3 jednostki w dół. Podaj wzor otrzymanej
funckji w postaci ogólnej i okresl jej zwf
9 mar 20:14
wredulus_pospolitus:
skoro przesunięto o 5 jednostek w prawo ... to wartość funkcji która kiedyś była dla x=0 jest
teraz dla x = +5
więc mamy y = −1/2 (x − 5)2
skoro przesunięto o 3 jednostki w dół ... to wartość funkcji dla każdego x0 jest o 3 mniejsza,
więc mamy y = −1/2(x−5)2 −3
koooniec
9 mar 20:17
Jerzy:
y = −1/2(x − 5)2 − 3
Zwf : (−∞,−3]
Postać ogólna:..... przekształć prawą stronę y = .......
9 mar 20:18
Jerzy:
Do końca jeszcze trochę daleko
9 mar 20:20
wredulus_pospolitus:
ach ... ZW jeszcze ma wyznaczyć −−− no to mu wyznaczyłeś
9 mar 20:22
Jerzy:
I jeszcze postać ogólna
9 mar 20:23
wredulus_pospolitus:
joo ... w innym zadaniu pisałem jemu/jej żeby przekształcić do postaci ogólnej więc byłem
pewien że tu też
9 mar 20:31