geometria analityczna
Gangster: Dane jest przekształcenie P płaszczyzny dane wzorem:
P((x, y)) = (y + 4, –x + 6), gdzie x, y ∈ R.
a) Wykaż, ze przekształcenie P jest izometrią.
b) Wyznacz równanie okręgu o1
, który jest obrazem okręgu o: x2 + y2 −4x +6y +12 = 0
w przekształceniu P.
c) Oblicz pole czworokąta SS1
OA, gdzie S, S1
są środkami okręgów odpowiednio o i o1
, O jest
początkiem układu współrzędnych, a punkt A ma współrzędne A(–3, 0).
w C) wychodzi mi 10,5 jednak ODP to 10, bład w obliczeniach? Czy w odpowiedziach?
9 mar 19:46
ite: Jakie równanie ma u Ciebie okrąg o1 /ten który jest obrazem/?
9 mar 20:11
Gangster: srodek ( 1,4) r=1
9 mar 20:13
Gangster: S mam (2, −3) r = 1
S1 mam (1 , 4) r =1
i pole wychodzi 10,5 a nie 10
9 mar 20:14
blablablee:

A mnie wychodzi S=11,5
S▭=5*7=35
| | 3+5 | |
S1=8 , S2=3,5 , S3= |
| *3= 12 |
| | 2 | |
S= 35−23,5 = 11,5
9 mar 20:23
ite:
blablablee liczone pole SS1OA
Gangster liczone pole S1OSA
9 mar 20:30
Gangster: to w koncu jaka poprawna odp?
9 mar 20:32
ite: poprawka blablablee policzone pole SS1AO
w poleceniu jest SS1OA i wtedy wychodzi 10
9 mar 20:40
blablablee:
Napisałeś pole SS1OA
zatem takie pole policzyłam
Zobacz czy tak jest w treści
9 mar 20:42
blablablee:

Aaaaa takie buty
9 mar 20:44
ite: kolejność na znaczenie...
9 mar 20:54
blablablee:
ma
9 mar 20:57