Zadanie
bASIA: krawędź podstawy prawidłowego ostrosłupa czworokątnego ma długość 6cm. Kąt który tworzy krawędź
boczna z wysokością ostrosłupa ma miarę 30 stopni. Przez wierzchołek ostrosłupa poprowadzono
płaszczyznę prostopadłą do przeciwległej krawędzi bocznej. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
24 lut 21:02
Rudy:
Coś nie tak z treścią wg. mnie
Płaszczyzna prostopadła do krawędzi bocznej, przechodząca przez wierzchołek ostrosłupa nie
tworzy przekroju, ma jeden punkt wspólny z krawędzią − wierzchołek ostrosłupa.
Sprawdź treść.
24 lut 21:30
bASIA: nio tresc jest dobra
24 lut 21:44
bASIA: i to ma wyjsc deltoid
24 lut 21:45
bASIA: prosze o pomoc
24 lut 21:54
Kuba: treść jest dobra tylko jako wierzchołek trzeba przyjąć 'wierzchołek podstawy'
16 lut 19:19
tyu:

Krawędź podstawy prawidłowego ostrosłupa czworokątnego ma długość 6 cm. Kąt, który tworzy
| | π | |
krawędź boczna z wysokością ostrosłupa ma miarę |
| . Przez wierzchołek ostrosłupa |
| | 6 | |
(podstawy ostrosłupa) poprowadzono płaszczyznę prostopadłą do przeciwległej krawędzi bocznej.
Oblicz pole otrzymanego przekroju.
prawidłowa odpowiedź to 12
√3. Mi niestety wychodzi 9
√3
α=30
β=60 γ=60
moje obliczenia
AC= 6
√2 DC=3
√2
| | FD | |
z Δ FDC liczę FD, więc tg60= |
| FD=3√6 |
| | 3√2 | |
| | DE | | 3√6 | |
z ΔFDE liczę DE, więc sin30= |
| DE= |
| |
| | 3√6 | | 2 | |
| | 3√6 | |
No i wychodzi pole P=0,5*6√2* |
| =9√3 |
| | 2 | |
czy ktoś widzi błąd
6 wrz 13:28
Piotr 10: A patrzyłeś w necie na rozwiązania może ?
6 wrz 13:40
tyu: patrzyłem. Jest jedno tu
http://www.matematyka.pl/178905.htm
, ale załączony obrazek − podpowiedź − został wykasowany, więc
ciężko coś z tego zrozumieć
W moim obrazku jest błąd. wierzchołek podstawy i punkt przecięcie się przekątnych są tak samo
oznaczone, to jest literą D.
6 wrz 13:44
6 wrz 13:45
tyu: aha, to zupełnie inaczej wygląda. Dziękuję Piotr 10 Zabieram się do przeanalizowania
rozwiązania.
6 wrz 13:47