Topologia
WhiskeyTaster: Na płaszczyźnie euklidesowej z metryką rzeka (R2, dr) wyznaczyć wnętrze, dopełnienie oraz
domknięcie zbioru A = {(x, y) ∊ R2: 0 ≤ x < 1, 0 ≤ y < 1}
Czyli mamy A = [0, 1)2, więc ten zbiór to kwadrat bez boków x = 1 oraz y = 1.
Int(A) = [0, 1) × (0, 1)
Cl(A) = [0, 1) × [0, 1]
Bd(A) = Int(A)\Cl(A)
9 mar 19:04
Adamm:
Baza tej topologii to odcinki otwarte z obu stron, prostopadłe do osi x i nie przecinające je,
oraz 'diamenty' o środkach na osi x.
Wygląda ok.
10 mar 11:07
wredulus_pospolitus:
Domknięcie nie powinno być na odwrót przypadkiem
10 mar 11:28
WhiskeyTaster: | | 1 | |
Według mnie nie, bo na odwrót dostaniemy w domknięciu na przykład punkt (1, |
| ), który nie |
| | 2 | |
należy do zbioru A. Wobec tego dla małego promienia kulą będzie jakiś odcinek na prostej x = 1
i w ten sposób nie będziemy mieli punktów wspólnych ze zbiorem A. Wobec tego przekrój takiej
kuli i zbioru A będzie pusty.
Za to zauważyłem, że punkt (1, 0) będzie należał do domknięcia, bo dostaniemy dla małego
promienia "diamencik", który zahaczy o zbiór A.
10 mar 12:21
Adamm: @Whiskey, nie bo te diamenty są otwarte
12 mar 16:05
Adamm: Chodzi mi o otwartość w sensie metryki Euklidesowej
12 mar 16:08