wzajemne polozenie okregow
Gangster: wyznacz wart. parameru m dla ktorych prosta y ma dokladnie dwa punkty wspolne z okregiem o
srodku S(1,2) i promieniu r =1
y= (m−1)x +m +2
| | −1 | |
wychodzi mi m ∊ (−1, 1) a odp to ( |
| , 1) |
| | 3 | |
9 mar 18:29
salamandra: k: (m−1)x−y+m+2
| | |(m−1)*1−2+m+2| | |
d= |
| |
| | √m2−2m+1+1 | |
d<r
9 mar 18:33
blablablee:
jest poprawna
Pokaż jak liczysz , to wskażę błąd
9 mar 18:37
Gangster: rownanie to co napisal salamandra zestawiam z <1 i nie wychodzi cos...
9 mar 18:48
salamandra: pokaż obliczenia
9 mar 18:50
Gangster: Ok, mam po prostu gdzies przy opuszczaniu wart bezwzglednej robilem blad.
9 mar 18:50
Mila:

y= (m−1)x +m +2⇔
k: (m−1)x−y+m+2=0
0≤d(k,S)<1
| | |(m−1)*1−2+m+2| | |
0≤ |
| <1⇔ |
| | √(m−1)2+1 | |
| (m−1)+m|<
√(m−1)2+1 /
2
(2m−1)
2<m
2−2m+2
4m
2−4m+1<m
2−2m+2
3m
2−2m−1<0
9 mar 19:05