kombinatoryka
salamandra:

Na okręgu o środku O zaznaczono punkty od A do G. Oblicz ile cięciw których końcami są 2 z
zaznaczonych punktów:
a) przetnie średnicę KL,
b) nie przetnie średnicy KL
zacząłem od podpunktu b)
6+3=9
| | | | 7! | | 7*6*5! | | 42 | |
a) | = |
| = |
| = |
| =21 |
| | | 2!*5! | | 2!*5! | | 2 | |
21−9=12
I w ten sposób rozumiem jak zrobiłem, natomiast w odpowiedzi jest do a)
3*4 lub 4*3 i nie wiem jak to czytać, tak to rozumiem metodę mnożenia, ale tutaj nie wiem co
się z czym łączy
9 mar 18:01
Jerzy:
a) czy np. cięciwa AD przecina tą średnicę ?
9 mar 18:20
wredulus_pospolitus:
(a) wybierasz jeden z punktów 'poniżej' cięciwy (4 sposoby) i jeden z 'powyżej' cięciwy (3
sposoby)
stąd 4*3 = 12
9 mar 18:21
Jerzy:
A, nie zauważyłem, że odjąłeś.
9 mar 18:22
salamandra: dzięki
9 mar 18:26
Mila:
a) Zostanie przecięta cięciwa KL , jeżeli połączymy Punkty A,B,C,D z punktami E,F,G
Możemy to zrobić na :
4*3 sposoby −Każdy " dolny " punkt wybieramy na 4 sposoby a górny na 3 sposoby albo odwrotnie.
Na tyle sposobów możemy połączyć w pary dolne punkty z górnymi.
Twój sposób też jest dobry.
9 mar 18:28
salamandra: Teraz już jasne − chwilowe zaćmienie miałem
9 mar 18:35
salamandra: A tutaj:
Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych takich, że w ich zapisie
dziesiętnym:
a) występują tlyko cyfry nieparzyste lub tylko cyfry parzyste
b) występuje jedna cyfra nieparzysta i dwie parzyste
c) wystepuje jedna cyfra parzysta i dwie nieparzyste
a) nieparzyste:
5*5*5=125
parzyste: 4*5*5=100
125+100=225
b) parzysta na początku i w jakimś innym miejscu
4*5*5=100
parzysta w innym miejscu niż pierwsze
5*5*5=125
125+100=225
i nie rozumiem, czemu trzeba rozpatrzyć przypadki, gdzie parzysta stoi na drugim i na trzecim
oddzielnie, przecież to nie ma znaczenia, znaczenie ma tylko wtedy, gdy stoi na pierwszym, bo
tam nie może być zero?
9 mar 19:01
Jerzy:
Dokładnie tak. Nie ma znaczenia czy stoi na drugim ,czy trzecim,bo i tak jest to 5*5
9 mar 19:08
salamandra: No więc według mnie powinno to być 225, a jest 325
9 mar 19:10
salamandra: nie rozumiem dlaczego trzeba rozpatrywac przypadki:
1) parzysta na poczatku
2) parzysta w srodku
3) parzysta na koncu
a nie tylko 1) parzysta na poczatku 2) parzysta gdzieś indziej
9 mar 19:10
Jerzy:
Głupotę napisałem: pnp i ppn , to dwie różne liczby.
9 mar 19:27
salamandra: no tak, ale ja to rozumuję w ten sposób
1) parzysta na poczatku
1−sza na 4 sposoby, druga na 5, trzecia na 5
2) parzysta na innym miejscu
1−sza na 5 sposobów, druga na 5 i trzecia również na 5.
9 mar 19:30
Jerzy:
ppn + pnp = 2*4*5*5
9 mar 19:32
Bleee:
Ale rozpatrując (1) musisz rozpatrzeć przypadek:
pnp oraz ppn a ty tak zapisując rozpatrujesz tylko jeden z nich
Tutaj (2) natomiast rozpatruje prawidłowo sytuację npp i koniec.
9 mar 19:32
Mila:
{0,2,4,6,8}
{1,3,5,7,9}
W przypadku b)
NPP lub ( PNP lub PPN tu wybierasz na 2 i 3 pozycje z innych zbiorów)
5*5*5 lub 4*5*5 lub 4*5*5
czyli
5*5*5+2*(4*5*5)=
125+2*100=325
==============
Wszystkich 3−cyfrowych liczb masz 900 i suma przypadków:
PPP, NNN, PNP, PPN, NPP,PNN, NPN, NNP musi dać 900
9 mar 19:35
salamandra: dzieki
9 mar 20:23