matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Styczne
Abc:
Oblicz odległość między stycznymi do wykresu funkcji f (x) = 2x
3
− 3x
2
− 24x+ 15 , które są równoległe do prostej y = 12x + 2 .
9 mar 17:42
Jerzy:
Zaczynamy od wyznaczenia punktów styczności : f’(x
0
) = 12
9 mar 17:45