aksjomat
Wolfik: Na półce stoi pięciotomowa encyklopedia, której tomy ustawiono w sposób losowy.
Prawdopodobieństwo tego, że kolejne tomy ustawione są we właściwej kolejności, od lewej do
prawej lub od prawej do lewej jest równe?
|Ω|=120
9 mar 17:30
Saizou :
|A|=2
masz tylko dwie opcje że stoją ułożone kolejno
1,2,3,4,5 lub 5,4,3,2,1
9 mar 17:32
Jerzy:
2/5! = 1/60
9 mar 17:33
Wolfik: dziękuję
9 mar 17:39
Wolfik: Na ile sposobów ze zbiorów {1,2,3} oraz {4,5,6} można wybrać po jednej liczbie, aby ich suma
była parzysta?
A={(1,5),(5,1),(2,4),(4,2),(2,6),(6,2),(3,5),(5,3)}
mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego odpowiedź to 4, a nie jak u mnie 8? w niektórych zadaniach
trzeba właśnie podawać np,(1,5),(5,1), a tutaj nie, z czego to wynika?
9 mar 18:01
salamandra: 1,5 i 5,1 to to samo w tym przypadku (kolejność nie ma znaczenia, bo suma będzie taka sama)
9 mar 18:01
salamandra: jeśli na początku jedynka:
1*1 = 1
jesli dwójka
1*2= 2
jesli trójka
1*1 = 1
1+2+1=4
9 mar 18:07
Jerzy:
W tym zadaniu nie ma znaczenia , z którego zbioru wybierasz cyfrę jako pierwszą.W przeciwnym
wypadku wynik byłby 8.
9 mar 18:10
Jerzy:
18:01, to nie jest uzasadnienie.
9 mar 18:13