OBLICZ MATEMATYCZKA
MENA: 1) oblicz miejsca zerowe funkcji y=2(x+2)−18
2)wyznacz zbiór wartości funkcji y=−5(x−3)+7
3)oblicz wspólrzędne wierzchołka paraboli y=3x+12x−4
9 mar 16:17
Jerzy:
Co to jest −18 ? +7 ?
9 mar 17:40
MENA: tam gdzie jest − to powinno byc do kwadratu
9 mar 17:55
Jerzy:
Kuźwa,a tam gdzie + to co ?
9 mar 18:12
MENA: tez do kwadratu
9 mar 18:17
Jerzy:
Nie wytrzymam. W 3) jest 3x12x − 4 ?
9 mar 18:24
AHQ: Popraw pisownie − na dole po lewej masz parę przykładów.
Zaryzykuję policzenie jednak powiedzmy 1)
Jeśli chodziło Tobie o y=2(x+2)2−18
y=0 −−−−> 2(x+2)2−18=0
2(x2+4x+4)−18=0
2x2+8x+8−18=0 /:2
x2+4x−5=0
Poprzez deltę lub jeżeli potrafisz korzystając ze wzorów Viete'a zamieniamy na postać
iloczynową
(x−1)(x+5)=0 zerujemy nawiasy
x=1 v x=−5
Spróbuj policzyć coś z 2) i 3) a na pewno popraw błędy w pisowni
9 mar 18:32
AHQ: @Jerzy w 3) chyba chodziło mu o y=3x2+12x−4
9 mar 18:33
Jerzy:
a) 2(x+2)2 = 18 ⇔ x+2 = 3 lub x + 2 = −3 ⇔ x = 1 lub x = −5
9 mar 18:42
MENA: tak o to chodziło . dzieki
poprawie pisownie.
9 mar 18:44
Jerzy:
2) Zwf = (−∞,7]
9 mar 18:51