Funkcja kwadratowa zmieniona w liniową a zbiór wartości
Kamil: Funkcja kwadratowa h określona jest wzorem h(x) = sinα*x
2+
√2x+1. Znajdź takie wartości
parametru α, aby każda liczba dodatnia należała do zbioru wartości funkcji h.
Tak rozwiązałem to zadanie:
Założenia:
1) sinα>0, Δ≥0
2) sinα=0 <−−−−−−−−− pytanie dotyczy tego założenia
sinα>0 ∧ Δ≥0
Δ=2−4sinα=2(1−2sinα)
2(1−2sinα)≥0 /:2
1−2sinα≥0
−2sinα≥−1 /:(−2)
sinα≤1/2
0<sinα≤1/2 ⇒ α ∊ (2kπ, π/6+2kπ> ∪ <5/6π+2kπ, π+2kπ), gdzie k ∊ C
Jedno z założeń określa, że parabola musi mieć ramiona skierowane do góry i posiadać jedno
lub dwa miejsca zerowe wtedy wszystkie liczby dodatnie będą się zawierać w zbiorze wartości
funkcji h.
Ale dlaczego tutaj nie bierzemy pod uwagę założenia, że sinα=0? Wtedy powstałaby funkcja
liniowa
√2x+1, w której zbiorze wartości znajdą się przecież wszystkie liczby dodatnie.
Odrzucenie takiego założenia wynika z treści zadania, w którym mamy napisane, że chodzi
konkretnie o zbiór wartości funkcji KWADRATOWEJ h? Nie możemy w takiej sytuacji
rozpatrywać przypadku z funkcja liniową?
Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam!