Oblicz sin(-7/6 π).
Ania: Hej, mam problem z trygonometrią.
Za pomocą wzorów redukcyjnych oraz okresowości funkcji rozwiązać: sin(−7/6 π).
Próbowałam zrobić tak: −sin(π+1/6π) = −sin(1/6π). Wyszukałam gdzieś w internecie, że będzie to
−1/2, jednak nie wiem skąd z 1/6 robi się 1/2. Mógłby ktoś pomóc?
9 mar 10:48
wredulus_pospolitus:
bo to jest:
| | π | | 180o | | 1 | |
−sin |
| = −sin |
| = −sin30o = − |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
9 mar 10:50
wredulus_pospolitus:
tak π to inaczej 180o
9 mar 10:50
Jerzy:
sin(−7/6π) = − sin(7/6π) = − sin(π + 1/6π) = − sin(1/6π) = − 1/2 , bo : sin(π + α) = sinα
9 mar 10:51
wredulus_pospolitus:
ale i tak masz 'błąd minusa'
9 mar 10:52
PW: | | 1 | | 1 | |
Nie z |
| robi się |
| , lecz |
| | 6 | | 2 | |
inaczej mówiąc
9 mar 10:52
wredulus_pospolitus:
Aniu:
sin(π + x) = −sinx <−−− spójrz na wzory redukcyjne uważnie
9 mar 10:53
Ania: Ok! Chyba rozumiem: sin(−7/6π) = − sin (π+π/6) = − ( − sin(π/6)) = 1/2.
Mam problem z tymi minusami. Idąc tym tokiem rozumowania:
ctg(11/6π) = ctg (π+5/6π) = ctg (5/6π) = ctg ((5*180o)/6) − ctg(150o)=ctg(180o − 30o) =
ctg(−30o) = − ( − ctg(30o)) = √3
9 mar 11:14
Jerzy:
ctg (180 − 30) = − ctg 30 = − √3 ( bo w II ćwiartce ctg jest ujemny )
9 mar 11:17
wredulus_pospolitus:
błąd masz pod koniec
ctg(180 − 30) = −ctg(+30) (oczywiście tego plusa nie pisz)
9 mar 11:19
wredulus_pospolitus:
bo masz wzór:
ctg(π − x ) = − ctg(x) a nie = − ctg(−x)
9 mar 11:20
Ania: Dobrze, dziękuję bardzo!
9 mar 11:25