Analiza matematyczna
Szal: | | 1 | |
Limn−>∞ln(1+ |
| )3n) {4/3}n ile to wynosi ? Potrzebuje tylko wynik do |
| | 3n | |
sprawdzenia
9 mar 08:26
Bleee:
Zależy co jest podnoszone do tej (4/3)n
Jezeli cały logarytm to granicą będzie 0
Jezeli wyrażenie logarytmowana to granicą będzie +∞
9 mar 09:12
Leszek:
| | 1 | |
ln( 1 + |
| )3n = ln (e3) = 3 |
| | 3n | |
Jezeli jest : ln( e
3 )
(4/3)n =
∞ ? ?
9 mar 14:01
wredulus_pospolitus:
eeee ... Leszek
| | 1 | |
lim ln( 1+ |
| ) 3n = ln e 1 = 1  |
| | 3n | |
9 mar 14:24
wredulus_pospolitus:
ale fakt ... wtedy granicą nie będzie 0 tylko ejakieś tam potęgi trzeba by było
przekształcić
9 mar 14:28