Rozwiązanie równania z logarytmem
sprzatacz: Mam taki problem, że rozwiązuję równanie różniczkowe i "prawie" doszedłem do wyniku:
ln|y|=−ln|cosx|+C
Podpowiecie?
7 mar 23:56
wredulus_pospolitus:
ln|y| = −ln|cosx| + C ⇔ e
ln|y| = e
−ln|cosx|+C ⇔
| | 1 | | 1 | |
⇔ |y| = | |
| |*ec ⇔ |y| = | |
| *C 1 ⇔ ....  |
| | cosx | | cosx| | |
8 mar 00:03
sprzatacz: | | 1 | |
y = |
| * C1 dla y≥0 lub |
| | |cosx| | |
| | 1 | |
y = − |
| * C1 dla y<0 |
| | |cosx| | |
8 mar 00:36
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
tak naprawdę to y = |
| *C2 bo C2 ∊ R więc przyjmuje wartości zarówno dodatnie jak |
| | cosx | |
i ujemne
8 mar 00:59