Najmniejsza i największa wartość wyrażenia
Szkolniak: Wyznacz największą i najmniejszą wartość wyrażenia:
| |a+b−2c|+|a+c−2b|+|b+c−2a| | |
| |
| |a−b|+|a−c|+|b−c| | |
Jak się za to zabrać?
7 mar 22:13
wredulus_pospolitus:
coś wiemy o a,b,c
7 mar 22:14
Szkolniak: nie wiemy
7 mar 22:15
Szkolniak: myślałem żeby pozbywać się wartości bezwzględnych, natomiast jeśli to zrobimy to i tak chyba
nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy licznik i mianownik jest dodatni czy ujemny (oczywiście
po opuszczeniu wartości bezwzględnej)
7 mar 22:16
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego, że nie można mówić o wartości tego wyrażenia dla:
a = b = c = 0
7 mar 22:18
jc: |a+b−2c| ≤ |a−c|+|b−c|, itp.
Dlatego wyrażenie ≤ 2.
Wartość ta jest osiągana nap. dla a=b=1, c=0.
7 mar 22:21
jc: Jeśli a≤b≤c
to
Licznik = 3(c−a) + |a+c−2b|
Mianownik = 2(c−a)
ułamek ≥ 3/2.
Równość mamy np. dla a=−1, b=0, c=1.
Wniosek. Wartość największa= 3, watość najmniejsza = 3/2.
7 mar 22:56