...
Lilianna: Czy byłby ktoś mi wstanie powiedzieć, co jest nie tak z tym programem? Byłabym bardzo
wdzięczna. Nie działa.
#include<iostream>
using std:: cout;
using std:: cin;
int main ()
{
cout<<"Podaj liczbe wieksza od zera a=";
int a;
cin>>a;
cout<<"Podaj liczbe wieksza od zera b=";
int b;
cin>>b;
cout<<"Podaj liczbe wieksza od zera c=";
int c;
cin>>c;
double t;
if(a<b+c&&b<a+c&&c<a+b)
if(b<c)
c=t;
b=c;
b=t;
if(a<b)
b=t;
a=b;
a=t;
if((b*b)+(c*c)==a*a)
cout<<"Trojkat jest prostokatny";
if((b*b)+(c*c)<a*a)
cout<<"Trojkat jest rozwartokatny";
if((b*b)+(c*c)>a*a)
cout<<"Trojkat jest ostrokatny";
return 0;
}
7 mar 21:29
wredulus_pospolitus:
a powiedz mi ... co program ma rozumieć poprzez:
double t;
c = t;
b = c;
b = t;
7 mar 22:00
Lilianna: Tez w sumie nie wiem, bo to z zajęć chciałam się dowiedzieć...
7 mar 22:06
wredulus_pospolitus:
w sensie −−− ten program w całości jest z zajęć

Czy ta część
7 mar 22:07
wredulus_pospolitus:
Jak dla mnie (programista nie jestem)
t nie jest nigdzie zdefiniowane.
c = t = 'coś co nie wiemy co to jest'
b = c = 'coś co nie wiemy co to jest'
b = t = 'coś co nie wiemy co to jest'
program musi się wyhaczyć w tym momencie.
7 mar 22:09
wredulus_pospolitus:
co w ogóle ten program ma robić
7 mar 22:09
Lilianna: sprawdzac kiedy jest trojkat prostokatny, kiedy ostrokatny, kiedy rozwartokatny
calosc jest z zajec
7 mar 22:15
wredulus_pospolitus:
gdyby to było
t = c
c = b
b = t
oraz później:
t = b
b = a
a = t
to by miało sens

bo wtedy chodzi o ułożenie boków od najmniejszego do największego
bo to działa tak:
chcemy uzyskać a > b > c
Przykład:
niech będzie a = 2 ; b = 3 ; c = 4
pierwszy if'acz:
jeżeli b < c
to
t = c (czyli b = 3 ; c = 4 ; t = 4)
c = b (czyli b = 3 ; c = 3 ; t = 4)
b = t (czyli b = 4 ; c = 3 ; t = 4)
więc już mamy b > c
drugi if'acz analogicznie działa
7 mar 22:25
wredulus_pospolitus:
Co studiujesz

Na którym roku
7 mar 22:28
Saizou :
Ja na twoim miejscu najpierw bym zrobił zrobił porządkowanie długości boków
od najmniejszego do największego, potem sprawdzenie warunku istnienia trójkąta,
a na samym końcu określenie rodzaju trójkąta
porządkowanie możesz zrobić za pomocą funkcji
min(a, min(a, b))
7 mar 22:38
wredulus_pospolitus:
Saizou −−− tyle że to (podobno) jest kod podany na zajęciach.
7 mar 22:45
Lilianna: jak podam a=3, b=4, c=5 to pokazuje, ze prostokątny
a tam jest, że b2 + c2 = a2
7 mar 22:53
wredulus_pospolitus:
bo zanim zacznie sprawdzać czy jest prostokątny to szereguje boki od najdłuższego (zapisany
jako a) do najkrótszego (zapisany jako c)
i to robi własnie to co napisałem o 22:25
Przeanalizuj co podałem
7 mar 23:04
Lilianna: Komputer mi się zawiesił, dziękuję za pomoc Wam.
7 mar 23:16
Saizou :
wreduluspospolitus wg mnie jak coś da się zrobić prościej to powinno się to robić

zresztą zamiast gotowej funkcji można ją samemu napisać
8 mar 14:56