matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ułamki proste
Chyba nie:
Czy uda sie to rozlozyc na ulamki proste?
4x+3
(x−2)
3
7 mar 20:57
mat:
4x+3
4x−8+11
=
(x−2)
3
(x−2)
3
4(x−2)+11
4(x−2)
11
=
=
+
(x−2)
3
(x−2)
3
(x−2)
3
4
11
=
+
(x−2)
2
(x−2)
3
7 mar 21:07
daras:
nic włąsnej inwencji
https://pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%82amki_proste
7 mar 21:56
Mariusz:
Jeśli chodzi o całkę to bym ją w pamięci policzył przez części
8 mar 15:23
Leszek:
4x+3
∫
dx = [ x−2=t , dx = dt ] = 4 ∫ t
−2
dt +11 ∫ t
−3
dt = ....
( x−2)
3
8 mar 15:30