Oblicz granice ciagu
Marcin Majkut: Oblicz granicw ciagu (an), gdy
an=(4/5)n
7 mar 20:35
Adamm: 0
7 mar 20:37
Marcin Majkut: No dobra ale jak? Co wyciagasz a nie mi piszesz 0... mam odpowiedzi z tyłu ksiazki😝
7 mar 20:45
wredulus_pospolitus:
| | 4 | |
więc ciąg ( |
| )n malejący (i ograniczony z dołu przez 0) |
| | 5 | |
7 mar 20:47
wredulus_pospolitus:
| | a | |
jeżeli masz postać ( |
| )n to: |
| | b | |
1) dla a < b granicą jest 0
2) dla a = b granica jest 1
3) dla a > b granicą jest +
∞
zapamiętać
7 mar 20:48
Marcin Majkut: Okej! Dziękuję
7 mar 20:54
jc: Nie ma co liczyć. Można co najwyżej uzasadnić, że granicą jest zero.
| | 1 | | 1 | | 4 | |
0 < (4/5)n = |
| ≤ |
| = |
| →0 |
| | (1+1/4)n | | 1+n/4 | | 4+n | |
7 mar 23:00