matematykaszkolna.pl
geometria analityczna Gangster:
 2 
Punkty A(1, 2) i B(2, 1) leżą na hiperboli o równaniu y =

x 
, gdzie x ≠ 0. Znajdź na tej hiperboli taki punkt C o ujemnej odciętej, aby pole trójkąta ABC było najmniejsze.
 2 
Nie wiem jak sie za to zabrac, wiem ze C bedzie mial wspolrzedne (x

) ale co dalej?
 x 
podstawiac do wzoru na pole= 1/2|(xb−xa)... ? Jak sie pozbyc wtedy wart bezwzglednej?
7 mar 19:09
wredulus_pospolitus: rysunek pamiętaj, że x < 0 Pole szukanego trójkąta =
 2 
Pole prostokąta o bokach: 2+x , 2 +

x 
 2 
Pole trójkąta o przyprostokątnych: 1+x, 2 +

(a)
 x 
 2 
Pole trójkąta o przyprostokątnych: 2+x, 1 +

(b)
 x 
− Pole trójkąta o przyprostokątnych: 1, 1 (c)
7 mar 19:24
Gangster: Wysle pozniej rozwiazania na gg zernknij jak mozesz
7 mar 19:26
wredulus_pospolitus: więc masz:
 4 1 2 4 
PΔ = 6 + 2x +

[ 4 + 2x +

+ 4 + x +

+ 1 ] = ...
 x 2 x x 
I szukasz minimum tej funkcji (pamiętaj, że x < 0 )
7 mar 19:27
wredulus_pospolitus: mnie nie będzie przez najbliższą godzinę / półtorej
7 mar 19:28
wredulus_pospolitus: fuck .... oczywiście x > 0 we wzorach na pola emotka
7 mar 19:28
a@b: rysunek Można też tak: ( bez pochodnych)
 2 
Z symetrii osiowej wykresu f(x)=

względem prostej y=x
 x 
to C(x, x) i x<0 z treści zadania ΔABC równoramienny o ramionach AC =BC więc Pole będzie najmniejsze wysokość CD Δ będzie najkrótsza Rozwiązując układ równań: y=x i y= 2/x ⇒ x2=2 i x<0 ⇒ x= −2 zatem C(−2, −2) ========== i po ptokach emotka
7 mar 19:51
Bleee: a@b − − − uzasadnienie że ten trójkąt ma najmniejsze pole
7 mar 20:25
a@b: Co tu uzasadniać ? podałam wyżej Równoramienny , długość podstawy stała AB to dla najkrótszej wysokości pole najmniejsze Najkrótsza wysokość CD , C∊y=x . C(x,x) i x<0 itd. ble ble ble
7 mar 20:42
wredulus_pospolitus: A co gdyby to była inna krzywa bądź inne byłyby punkty A, B Dla A(1,2) i B(4, 0.5) także równoramienny będzie miał najmniejsze pole?
7 mar 20:45
a@b: Mówimy o zadaniu o podanej treści ( a nie o jakieś innej treści)
7 mar 20:53
a@b: Z treści zadania ............ Δ równoramienny! więc o co kaman? emotka
7 mar 20:54
wredulus_pospolitus: o to, że ... nie podałaś argumentacji która jednoznacznie przekazuje nam, że to będzie właśnie trójkąt równoramienny. To, że on będzie w tym zadaniu nie oznacza że to jest pewne i nie należy sprawdzić innych opcji.
7 mar 21:16
wredulus_pospolitus: takie zadanie na maturze na 100% nie uzyska pełnej puli punktów, ponieważ ZAKŁADASZ coś czego nie wiesz (a przynajmniej nie uzasadniasz, że tak właśnie będzie).
7 mar 21:18
Gangster: wredulus zerknij gg
7 mar 21:27
a@b: Ale jesteś "upierdliwy" ! Co zakładam? .... Napisałam 1/prosta y=x jest osią symetrii tak? jasne że tak itd Przeczytaj uważnie co napisałam i dopiero wtedy... podważaj moją argumentację Tyle w temacie ! emotka
7 mar 21:30
wredulus_pospolitus:
 2 
tak ... y=x jest osią symetrii f(x) =

i co związku z tym
 x 
Czy jest to równoznaczne z tym, że najkrótsza odległość będzie leżeć na tej prostej (która zawiera też połowę odcinka AB) Odpowiedź brzmi −−−− NIE
7 mar 21:32
wredulus_pospolitus: To, że dla tej konkretnej funkcji tak będzie ... nie oznacza że prawdą będzie: Jeżeli prostopadła do odcinka leży na osi symetrii funkcji f(x) to najkrótsza odległość punktu na f(x) os tegoż odcinka będzie leżeć na osi symetrii.
7 mar 21:35
a@b: Odpowiedź brzmi : taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak bo A(1,2) i B(2,1) są symetryczne względem prostej y=x Zatem...................................... Nie mam już siły do Ciebie
7 mar 21:35
a@b: Czy Ty umiesz czytać co napisałam? W tym zadaniu akurat tak będzie! O innych przypadkach nie piszę, tylko o tym
7 mar 21:37
a@b: 100% na maturze dostałabym jak nic!
7 mar 21:37
wredulus_pospolitus: a@b −−− to że w tym przypadku ta będzie nie oznacza, że Ty jako uczeń piszący maturę możesz napisać: "tutaj tak będzie w tym przypadku, bo ja to wiem" i pierdut dajesz wynik. Gdyby to było zadanie na sprawdzianie to sprawdzający by napisał: "a dlaczego?" ewentualnie "a skąd mamy pewność?" i obciął punkty. Na maturze nie napisze, ale punkty obetnie. Tak jak napisałem −−− to nie jest prawdą dla każdej funkcji f(x) takiej, że jest symetralna względem prostej y = x i nawet weźmy te same punkty A i B. A jeżeli piszesz, że dla tej funkcji tak właśnie jest to .... musisz pokazać z czego to wynika, bądź to udowodnić.
7 mar 21:50
a@b: No comment ... szkoda każdego słowa !
7 mar 22:17