geometria analityczna
Gangster: | | 2 | |
Punkty A(1, 2) i B(2, 1) leżą na hiperboli o równaniu y = |
| |
| | x | |
, gdzie x ≠ 0. Znajdź na tej hiperboli
taki punkt C o ujemnej odciętej, aby pole trójkąta ABC było najmniejsze.
| | 2 | |
Nie wiem jak sie za to zabrac, wiem ze C bedzie mial wspolrzedne (x |
| ) ale co dalej? |
| | x | |
podstawiac do wzoru na pole= 1/2|(xb−xa)... ?
Jak sie pozbyc wtedy wart bezwzglednej?
7 mar 19:09
wredulus_pospolitus:

pamiętaj, że x < 0

Pole szukanego trójkąta =
| | 2 | |
Pole prostokąta o bokach: 2+x , 2 + |
| |
| | x | |
−
| | 2 | |
Pole trójkąta o przyprostokątnych: 1+x, 2 + |
| (a) |
| | x | |
−
| | 2 | |
Pole trójkąta o przyprostokątnych: 2+x, 1 + |
| (b) |
| | x | |
−
Pole trójkąta o przyprostokątnych: 1, 1 (c)
7 mar 19:24
Gangster: Wysle pozniej rozwiazania na gg zernknij jak mozesz
7 mar 19:26
wredulus_pospolitus:
więc masz:
| | 4 | | 1 | | 2 | | 4 | |
PΔ = 6 + 2x + |
| − |
| [ 4 + 2x + |
| + 4 + x + |
| + 1 ] = ...  |
| | x | | 2 | | x | | x | |
I szukasz minimum tej funkcji (pamiętaj, że x < 0

)
7 mar 19:27
wredulus_pospolitus:
mnie nie będzie przez najbliższą godzinę / półtorej
7 mar 19:28
wredulus_pospolitus:
fuck .... oczywiście x > 0 we wzorach na pola
7 mar 19:28
a@b:

Można też tak: ( bez pochodnych)
| | 2 | |
Z symetrii osiowej wykresu f(x)= |
| względem prostej y=x |
| | x | |
to C(x, x) i x<0 z treści zadania
ΔABC równoramienny o ramionach AC =BC więc Pole będzie najmniejsze
wysokość CD Δ będzie najkrótsza
Rozwiązując układ równań:
y=x i y= 2/x ⇒ x
2=2 i x<0 ⇒ x= −
√2
zatem
C(−
√2, −
√2)
==========
i po ptokach
7 mar 19:51
Bleee:
a@b − − − uzasadnienie że ten trójkąt ma najmniejsze pole
7 mar 20:25
a@b:
Co tu uzasadniać ? podałam wyżej
Równoramienny , długość podstawy stała AB
to dla najkrótszej wysokości pole najmniejsze
Najkrótsza wysokość CD , C∊y=x . C(x,x) i x<0
itd. ble ble ble
7 mar 20:42
wredulus_pospolitus:
A co gdyby to była inna krzywa bądź inne byłyby punkty A, B

Dla A(1,2) i B(4, 0.5) także równoramienny będzie miał najmniejsze pole?
7 mar 20:45
a@b:
Mówimy o zadaniu o podanej treści ( a nie o jakieś innej treści)

7 mar 20:53
a@b:
Z treści zadania ............ Δ równoramienny!
więc o co kaman?
7 mar 20:54
wredulus_pospolitus:
o to, że ... nie podałaś argumentacji która jednoznacznie przekazuje nam, że to będzie właśnie
trójkąt równoramienny.
To, że on będzie w tym zadaniu nie oznacza że to jest pewne i nie należy sprawdzić innych
opcji.
7 mar 21:16
wredulus_pospolitus:
takie zadanie na maturze na 100% nie uzyska pełnej puli punktów, ponieważ ZAKŁADASZ coś czego
nie wiesz (a przynajmniej nie uzasadniasz, że tak właśnie będzie).
7 mar 21:18
Gangster: wredulus zerknij gg
7 mar 21:27
a@b:
Ale jesteś "upierdliwy" !
Co zakładam? ....
Napisałam
1/prosta
y=x jest osią symetrii tak? jasne że tak
itd
Przeczytaj uważnie co napisałam i dopiero wtedy... podważaj moją argumentację
Tyle w temacie !
7 mar 21:30
wredulus_pospolitus:
| | 2 | |
tak ... y=x jest osią symetrii f(x) = |
| i co związku z tym  |
| | x | |
Czy jest to równoznaczne z tym, że najkrótsza odległość będzie leżeć na tej prostej (która
zawiera też połowę odcinka AB)

Odpowiedź brzmi −−−− NIE
7 mar 21:32
wredulus_pospolitus:
To, że dla tej konkretnej funkcji tak będzie ... nie oznacza że prawdą będzie:
Jeżeli prostopadła do odcinka leży na osi symetrii funkcji f(x) to najkrótsza odległość punktu
na f(x) os tegoż odcinka będzie leżeć na osi symetrii.
7 mar 21:35
a@b:
Odpowiedź brzmi : taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak
bo A(1,2) i B(2,1) są symetryczne względem prostej y=x
Zatem......................................
Nie mam już siły do Ciebie

7 mar 21:35
a@b:
Czy Ty umiesz czytać co napisałam?
W tym zadaniu akurat tak będzie!
O innych przypadkach nie piszę, tylko o tym

7 mar 21:37
a@b:
100% na maturze dostałabym jak nic!
7 mar 21:37
wredulus_pospolitus:
a@b −−− to że w tym przypadku ta będzie nie oznacza, że Ty jako uczeń piszący maturę możesz
napisać: "tutaj tak będzie w tym przypadku, bo ja to wiem" i pierdut dajesz wynik.
Gdyby to było zadanie na sprawdzianie to sprawdzający by napisał: "a dlaczego?" ewentualnie "a
skąd mamy pewność?" i obciął punkty. Na maturze nie napisze, ale punkty obetnie.
Tak jak napisałem −−− to nie jest prawdą dla każdej funkcji f(x) takiej, że jest symetralna
względem prostej y = x i nawet weźmy te same punkty A i B.
A jeżeli piszesz, że dla tej funkcji tak właśnie jest to .... musisz pokazać z czego to wynika,
bądź to udowodnić.
7 mar 21:50
a@b:
No comment ... szkoda każdego słowa !
7 mar 22:17