geometria analityczna
Gangster: Dane są cztery punkty leżące na płaszczyźnie: A(6, 2), B(8, 4), C(7, 9) oraz D(1, 3).
a) Udowodnij, że czworokąt ABCD jest trapezem równoramiennym.
b) Napisz równanie okręgu opisanego na tym trapezie.
z podpunktem a nie mam problemu, jedynie nie wiem jak zabrac sie za b, symetralne bokow? czy
jest moze jakas lepsza metoda?
7 mar 19:07
ite: Symetralne nierównoległych boków ,
punkt ich przecięcia jest środkiem okręgu opisanego.
7 mar 19:17
wredulus_pospolitus:

nie tyle boków co podstaw symetralna daje Ci prosta na której ma być środek okręgu
zauważ, że znasz odległość punktów A i D od symetralnej (a raczej możesz ją wyliczyć)
i będzie to odpowiednio
√2 i 3
√2
więc masz dwie możliwości:
1) (zaprezentowane na rysunku)
a
2 + 2 = r
2
b
2 + 18 = r
2
a+b = 3
√2
2) (gdy środek okręgu jest powyżej dłuższej podstawy)
a
2 + 2 = r
2
b
2 + 18 = r
2
a
−b = 3
√2
7 mar 19:18
Gangster: Wredulus zerknij pozniej jak mozesz na gg, wysle 2/3 zadanka do sprawdzenia
7 mar 19:22