matematykaszkolna.pl
stereometria Patryk: rysunekCześć, W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym poprowadzono płaszyzne przez przekatna podstawy i srodek krawedzi bocznej rozłacznej z ta przekątną. Płaszyzna ta tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α a pole otrzymanego przekroju jest równe P. Oblicz objętośc ostrosłupa. Zadanie mam już zrobione ale mam pytanie do niego mimo wszystko. Z czego wynika, że bok AB jest równy 0,5H? Punkt A to środek krawędzi bocznej, odcinki równe "h" bo A to środek okręgu opisanego więc ten odcinek od kąta prostego do punktu A to środkowa, ale nie mam pojęcie skąd się bierze zaleznośc, że AB = 0,5H
7 mar 18:19
wredulus_pospolitus: rysunek nie odpowiada treści zadania
7 mar 18:20
wredulus_pospolitus: AB = 0.5 H wynika z podobieństwa trójkątów Albo jak wolisz −−− z tw. Talesa
7 mar 18:21
Patryk: Wiem, nie narysowałem płaszczyzny, ale mnie interesuje tylko ten odcinek dlatego nie rysowałem dokładnie.
7 mar 18:22
Patryk: Czyli to wynika z tego, że skoro przeciwprostokątna dużej trójkąta jest równa 2h to skala jest 1:2, to taka sama skala jest dla przyprostokątnej i dlatego AB = 0,5H bo przyprost. dużego jest równa H?
7 mar 18:25
wredulus_pospolitus: dokładnie
7 mar 18:38
Patryk: Dzięki
7 mar 18:44