stereometria
Patryk:

Cześć,
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym poprowadzono płaszyzne przez przekatna podstawy i srodek
krawedzi bocznej rozłacznej z ta przekątną. Płaszyzna ta tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α a
pole otrzymanego przekroju jest równe P. Oblicz objętośc ostrosłupa.
Zadanie mam już zrobione ale mam pytanie do niego mimo wszystko.
Z czego wynika, że bok AB jest równy 0,5H? Punkt A to środek krawędzi bocznej, odcinki równe
"h" bo A to środek okręgu opisanego więc ten odcinek od kąta prostego do punktu A to środkowa,
ale nie mam pojęcie skąd się bierze zaleznośc, że AB = 0,5H
7 mar 18:19
wredulus_pospolitus:
rysunek nie odpowiada treści zadania
7 mar 18:20
wredulus_pospolitus:
AB = 0.5 H wynika z podobieństwa trójkątów
Albo jak wolisz −−− z tw. Talesa
7 mar 18:21
Patryk: Wiem, nie narysowałem płaszczyzny, ale mnie interesuje tylko ten odcinek dlatego nie rysowałem
dokładnie.
7 mar 18:22
Patryk: Czyli to wynika z tego, że skoro przeciwprostokątna dużej trójkąta jest równa 2h to skala jest
1:2, to taka sama skala jest dla przyprostokątnej i dlatego AB = 0,5H bo przyprost. dużego
jest równa H?
7 mar 18:25
wredulus_pospolitus:
dokładnie
7 mar 18:38
Patryk: Dzięki
7 mar 18:44