Geometria analityczna
Gangster: Do wykresu funkcji f(x) = x2 −8x +2 poprowadzono w punkcie P styczną, która jest prostopadła
do prostej l: 2x – 4y + 1 = 0.
a) Wyznacz równanie tej stycznej.
b) Oblicz pole trójkąta ograniczonego przez tę styczną oraz obie osie układ współrzędnych
moje odp:
a) y=−2x−7
b) P= 12,25
Poprawne odp?
7 mar 18:05
Leszek: Prosta y = (1/2)x + (1/4)
Styczna : y = (−2)x +b
f '(x)= 2x−8 = −2 ⇒ x= 3 , czyli P( 3, −13)
Zatem styczna : y = −2x −7
7 mar 18:10
Gangster: Czyli poprawnie mi wyszlo, zerkniesz na b? czy moj wynik jest dobry?
7 mar 18:13
wredulus_pospolitus:
y = −2x − 7
xo = −3.5
yo = −7
trójkąt ma przyprostokątne długości: 3.5 i 7
P = 3.52 = 12,25 jest ok
7 mar 18:17