Uzasadnij, że jeśli sinx+cosx=p{3/2}, to liczba 1/sin^4x+1/cos^4x, jest liczbą w
czarniecki: Uzasadnij, że jeśli sinx+cosx=√3√2, to liczba 1sin4x+1cos4x, jest liczbą
wymierną
7 mar 17:12
wredulus_pospolitus:
| 1 | | 1 | | cos4x + sin4x | |
| + |
| = |
| = |
| sin4x | | cos4x | | sin4xcos4x | |
| | (cos2x + sin2x)2 − 2sin2xcos2x | |
= |
| = |
| | | |
zauważ, że:
| | √3 | | 3 | |
sinx + cosx = |
| −> (sinx + cosx)2 = |
| −> |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
−> sin2x + cos2x + 2sinxcosx = |
| −> 1 + sin(2x) = |
| −> sin(2x) = ...  |
| | 4 | | 4 | |
w takim razie:
(*) = ...
7 mar 17:28
Leszek: Tam jest podane: sinx +cosx= √3/2 ? ?
7 mar 17:56
czarniecki: Dzięki wredulus. Tak leszek
7 mar 18:29