C^1
zorr0: hej, podczas ogarniania metody mnożników Lagrange'a znalazłem taki fragment: "funkcja f: U→R
(f∊C1) ma ...).
Co oznacza C1? Znalazłem, że to jest funkcja klasy C1, ale trochę nie rozumiem o co w tym
chodzi i natrafiam na zaawansowane skrypty z których nic nie rozumiem. Proszę o pomoc.
7 mar 16:45
Maciess: O ile pamiętam to zbiór funkcji których pierwsza pochodna jest ciągła
7 mar 16:47
zorr0: czyli do tego zbioru będą należały np x2, sinx, cosx , 2x+1 i ogólnie nieskończona liczba
funkcji tego typu? A W przypadku C2? Chodzi o drugą pochodną?
7 mar 16:50
zorr0: albo wielu zmiennych w stylu x+y, x2−y2 itd..
7 mar 16:51
Adamm:
Cn − funkcje z ciągłą n−tą pochodną
też wyróżnia się klasę C∞ funkcji gładkich
akurat te co wymieniłeś, wszystkie należą do C∞
7 mar 20:34
zorr0: | | 3 | | 3 | |
a możecie mi podać przykład takiej funkcji klasy C1? x( |
| ) (x do potęgi |
| )? dobrze |
| | 2 | | 2 | |
kombinuję?
8 mar 21:13
Adamm:
Funkcje klasy C∞ są w szczególności klasy C1
9 mar 08:13
zorr0: ok a są takie funkcje klasy C1 które nie są klasy C∞ lub Cn>1? Proszę o przykład.
9 mar 15:04
Adamm:
f(x) = x2,5sin(1/x), x≠0
f(0) = 0
f'(0) = 0
f'(x) = 2.5x1.5sin(1/x)−x0.5cos(1/x)
więc f' jest ciągła
ale np. f''(0) nie istnieje
9 mar 15:25