Z urny w której znajdują się 3 kule białe i 2 czarne, wybieramy losowo trzy kule
czarniecki: Z urny w której znajdują się 3 kule białe i 2 czarne, wybieramy losowo trzy kule, a następnie
rzucamy sześcienną kostką do gry tyle razy, ile wylosowaliśmy białych kul.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymamy co najmniej raz sześć oczek na kostce.
7 mar 16:01
wredulus_pospolitus:
| | 3*2*1*3*1 | | 3*2*2*3*(1*5*2 + 1*1) | |
P(A) = |
| + |
| + |
| | 5*4*3*6 | | 5*4*3*62 | |
| | 3*2*1*(1*1*1 + 1*52*3 + 1*1*5*3) | |
+ |
| |
| | 5*4*3*63 | |
czyli:
jedna biała wylosowana
dwie białe wylosowane −−− raz 6oczek + dwa razy 6oczek
trzy białe wylosowane −−− trzy razy 6oczek + raz 6oczek + dwa razy 6oczek
7 mar 16:29
czarniecki: Mógłbyś to wytłumaczyć trochę bardziej łopatologicznie?
7 mar 16:37
wredulus_pospolitus:
pierwszy ułamek:
licznik: losujemy białą * losujemy czarną * losujemy czarną * permutacja * losujemy 6tkę
mianownik: losowana kula * losowana kula * losowana kula * rzut kostką
7 mar 16:41
wredulus_pospolitus:
tak łopatologicznie wystarczy ?
7 mar 16:41
czarniecki: nie
7 mar 16:54
czarniecki: do czego jest ta permutacja?
7 mar 16:57
wredulus_pospolitus:
do wylosowanych kul
*3 odpowiada za sytuacje:
B,Cz, Cz Cz, B, Cz Cz,Cz,B <−−− 3 sytuacje ... stąd *3
7 mar 16:59
czarniecki: A czy ta permutacja jest potrzebna? W końcu chyba ustawienie tych kul nie ma wpływu na wynik
7 mar 17:10
wredulus_pospolitus:
ma znaczenie ... chyba że tak zbudujesz omegę, że kolejność losowań nie ma znaczenia, ale dla
tak zbudowanej omegi, kolejność losowania jest istotna
7 mar 17:14
Jerzy:
A może od drugiej strony.
A’ − nie otrzymano ani raz szóstki, czyli wylosowno tylko jedną kulę białą i w jednym rzucie
niw wyrzucono szóstki.
7 mar 17:21
Jerzy:
Nie, to nic nie daje.
7 mar 17:38
wredulus_pospolitus:
Jerzy −−− wtedy masz tyle samo możliwości do rozpatrzenia, więc można ... ale tak jak piszesz −
nie wiele to daje
7 mar 17:40
Mila:
3B,2C
Losujemy jednocześnie 3 kule
A− otrzymamy co najmniej raz sześć oczek na kostce.
A
1− (wylosowano 1 kulę białą i dwie kule czarne ) i wyrzucono jedną szóstkę
lub
A
2− (wylosowano 2 kule białe i jedną czarną) i (wyrzucono jedną jedną szóstkę lub dwie
szóstki)
Lub
A
3 − wylosowano 3 kule białe i (wyrzucono jedną jedną szóstkę lub dwie szóstki lub 3 szóstki)
| | 3 | | 1 | | 6 | | 11 | | 1 | | 91 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 10 | | 6 | | 10 | | 36 | | 10 | | 216 | |
7 mar 22:39