Zbadaj ograniczoność zbioru
Olek: | | m2+n2 | |
Zbadaj ograniczoność zbioru H={ |
| : m,n∊N} |
| | m*n | |
Z dołu na pewno będzie ograniczony np. 0, ale nie wiem jak z górą
7 mar 15:20
wredulus_pospolitus:
brak ograniczenia górnego
niech n = 1
m = k
wtedy:
| m2 + n2 | | k2+1 | |
| = |
| > k a 'k' to jakaś bliżej nieokreślona liczba naturalna |
| m*n | | k | |
oczywiście brak ograniczoności wykazujesz z definicji, ale nie chce mi się w to bawić
7 mar 15:40
Leszek: Dlaczego z dolu ograniczenie jest 0 ? ?
Czy nie powinno byc 1 ? ?
7 mar 15:52
jc: m
2+n
2 ≥ 2mn
Dlatego
| m2+n2 | |
| ≥ 2 (przy założeniu, że m,n>0) |
| mn | |
2 jest osiągane dla m=n.
Najmniejszą wartością jest 2. Oczywiście 0 i 1 też są dolnymi ograniczeniami.
7 mar 23:04
jc: wreduluspospolitus, pokazałeś, że dla każdego k naturalnego
w zbiorze znajdzie się element większy od k.
Tak jest dla dowolnej liczby rzeczywistej, bo dla dowolnej liczby rzeczywistej
mamy liczbę naturalną od niej większą.
Co chcesz jeszcze pokazywać? Pokaz
7 mar 23:08