obliczyć sinus
coto: | | √5+1 | |
Obliczyć sin18o, jeżeli wiadomo, że cos360= |
| |
| | 4 | |
7 mar 14:51
Jerzy:
Wykorzystaj : cos2x = cos2x − sin2x = 1 − sinx − sin2x
7 mar 14:54
Jerzy:
= 1 − sin2x − sin2x
7 mar 14:55
coto: | | √5−1 | |
Ponoć wynikiem jest: sin18o= |
| |
| | 4 | |
Jednak nie wiem jak do tego dojść − stosując wzór na kosinus podwojonego kąta otrzymuję inny
wynik.
Proszę o pomoc.
10 mar 11:55
10 mar 15:48
Jerzy:
| √5 + 1 | |
| = 1 − 2sin2x i licz dalej. |
| 4 | |
10 mar 15:51
Jerzy:
Z prawej strony oczywiście: 1 − 2sin218o
10 mar 16:03