Zbadaj ograniczenia zbioru
Olek: Zbadaj ograniczenie zbioru
D = {xsinx : x≥0}
Moim zdaniem on jest ograniczony bo sinx∊<−1,1> a rozciągamy jego wartości w obie strony
7 mar 14:08
Adamm:
weźmy ciąg xn, taki, że sin(xn) = 1, xn→∞. Taki ciąg istnieje.
Wtedy xnsin(xn) = xn → ∞
7 mar 14:11
Adamm:
'Taki ciąg istnieje.'
sin(π/2) = 1, a sin jest okresowy
7 mar 14:12
Olek: Chodziło mi, że nie jest ograniczony
7 mar 14:17
Olek: | | 1 | |
a taki zbiór {E={sin |
| : x>0} jest ograniczony bo nie istnieje taki ciąg xn, że |
| | x | |
7 mar 14:25
7 mar 14:28
Adamm:
Emm...?
|sin(1/x)| ≤ 1
7 mar 14:38