Godzio:
W(x) = x
4 + 3x
3 − 15x
2 − 19x + 30
kandydaci na pierwiastki wielomianu : ±1 ±2 ±3 ±5 ±6 ±15
w(1) = 1 + 3 − 15 − 19 + 30 = 34 − 34 = 0
czyli 1 jest pierwiastkiem wielomianu
x
3 + 4x
2 − 11x −30
x
4 + 3x
3 − 15x
2 − 19x + 30 : (x−1)
−x
4 +x
3
−−−−−−−−−−−−
= 4x
3 − 15x
2−19x + 30
−4x
3 +4x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −11x
2 − 19x + 30
11x
2 −11x + 30
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −30x + 30
30x −30
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= =
x
3 + 4x
2 − 11x −30
kolejni kandydaci na pierwiastek: ±1 ±2 ±3 ±5 ±6 ±15
W(−2) = −8 + 16 +22 − 30 = 0
kolejnym pierwiastkiem jest −2
x
2 + 2x −15
x
3 + 4x
2 − 11x − 30 : (x+2)
−x
3 −2x
2
−−−−−−−−−−−−−
= 2x
2 − 11x − 30
−2x
2 −4x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −15x − 30
15x + 30
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= =
nasz wielomian przyjmuje postać
W(x) = (x
2+2x −15)(x−1)(x+2)
liczymy delte dla x
2 + 2x − 15
Δ=4 + 60 = 64
√Δ = 8
W(x) = (x−3)(x+5)(x−1)(x+2)
W(x) = x
4 − x
3 − x
2 − x −2
kandydaci na pierwiastki ±1 ±2
W(−1) = 0
pierwiastkiem jest −1
x
3 − 2x
2 + x −2
x
4 − x
3 − x
2 − x −2 : (x+1)
−x
4 −x
3
−−−−−−−−−−−−−
= −2x
3 − x
2 − x − 2
2x
3 + 2x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 − x − 2
−x
2 −x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −2x − 2
2x + 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= =
x
3 − 2x
2 + x −2 = x
2(x−2) + x−2 = (x−2)(x
2+1)
wielomian przyjmuje postać
W(x) = (x−2)(x
2+1)(x+1)