geometria analityczna
salamandra: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja kwadratowa f(x)=x
2−(2m+2)x+2m+5 ma
dwa różne pierwiastki x1,x2 takie, że suma kwadratów odległości punktów A=(x1,0) i B(x2,0) od
prostej o równaniu x+y+1=0 jest równa 6.
tutaj też nie wiem jaki warunek zrobić, zacząłem tak (oczywiście warunek na istnienie dwóch
pierwiastków to sobie zrobię później, chcę od trudniejszego zaczac)
odległośc punktu A od prostej x+y+1=0
| | |1*x1+1| | | |x1+1| | |
d1= |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | |
odległość punktu B od prostej x+y+1=0
6 mar 23:13
Saizou :
d
12+d
22=
| (x1+x2)2−2x1x2+2(x1+x2)+2 | |
| |
| 2 | |
6 mar 23:22
salamandra: aha, a myślałem, że to źle
6 mar 23:23
Saizou : to teraz trzeba to policzyć
6 mar 23:26
salamandra:

cd.
| (2m+2)2−2*(2m+5)+2(2m+2)+2 | |
| =6 |
| 2 | |
| 4m2+8m+4−4m−10+4m+4+2 | |
| =6 |
| 2 | |
4m
2+8m−12=0
m
2+2m−3=0
Δ=16
m1=−3
m2=1
Δ>0, więc
[−(2m+2)]
2−4(2m+5) > 0
4m
2+8m+4−8m−20 = 0
4m
2−16=0
(2m−4)(2m+4)=0
m=2 v m=−2
m∊(−
∞; −2) U (2;
∞)
tylko m=−3 spełnia warunki
6 mar 23:36
Saizou :
wydaje się okej

taka godzina, że nie dam 100% pewności, że jest dobrze
6 mar 23:44
salamandra: Jest dobrze, w książce mam odpowiedz

dzięki
6 mar 23:49