Ciąg
miła osoba: Liczby x1 i x2 są miejscami zerowymi funkcji f(x)=x2+x−k, a liczby x3 i x4 sa miejscami
zerowymi funkcji g(x)= x2+2x+4m.
Wiadomo, że ciąg (x1,x2,x3,x4) jest monotonicznym ciągiem geometrycznym.
Oblicz wartość wyrażenia |k−m|.
Nie do końca wiem jak zacząć to zadanie...(widziałem w lupce, że ktoś zadawał to pytanie lecz
odpowiedz nie była satysfakcjonująca.
6 mar 21:58
a@b:
Ze wzorów Viete
'a
1/ x
1+x
2= −1 i x
1*x
2= −k
2/x
3+x
4= −2 i x
3*x
4= 4m
mamy ciąg : a,aq,aq
2,aq
3 i q>0
to
1/ a+aq= −1
2/aq
2+aq
3=−2
| | aq2(1+q) | | −2 | |
|
| = |
| =2 ⇒ q2=2 ⇒ q=√2 bo ciąg monotoniczny |
| | a(1+q) | | −1 | |
to a(1+
√2)= −1 ⇒ a= 1−
√2
mamy ciąg
1−√2, √2−2, 2−2√2, 2√2−4
więc x
3=2x
1 i x
4=2x
2
to x
3*x
4=4m ⇒x
1*x
2=m ⇒ m= −k
|k−m|= |2k|
k=−x
1*x
2= (
√2−1)(
√2−2)= 4−3
√2
|k−m|=2|4−3
√2|= 2(3
√2−4)
========================
6 mar 22:47
miła osoba: Dziękuje ci bardzo
6 mar 22:51
a@b:
6 mar 22:52